News55

Banbrytande: Antibiotika – 64 gånger starkare

Så här såg den ut när det begav sig: Alexander Flemings upptäckt som fick namnet penicillin. Nu kommer nya rön kring antibiotika som kan rädda liv.
Så här såg den ut när det begav sig: Alexander Flemings upptäckt som fick namnet penicillin. Nu kommer nya rön kring antibiotika som kan rädda liv. (AP Photo/Alastair Grant)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 19 nov. 2024Publicerad: 19 nov. 2024

Verkningslösa läkemedel och resistenta bakterier? Kanske inte länge till sedan en ny studie visar på stora framsteg i frågan som blivit ett globalt problem.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Penicillin.

En av många, men likväl den mest använda formen, av antibiotika – läkemedlet som vi sedan upptäckten 1929, vänt oss till för att hålla bakterieinfektioner borta.

Dock inte utan hinder längs vägen.

När bakterier utvecklar motståndskraft mot antibiotika blir läkemedlen nämligen verkningslösa. Ett fenomen som kallas antibiotikaresistens och i dag är ett växande, globalt problem, enligt Folkhälsomyndigheten.

Inte minst inom sjukvården där resistenta bakterier orsakar infektioner som är svåra att behandla, och även dödar. Inom 25 år spås antalet dödsfall kopplade till resistenta bakterier ha ökat med 70 procent.

Ännu starkare antibiotika

Nu kommer dock nya rön som inger hopp om både livet och antibiotikan.

Detta sedan forskare vid Chalmers upptäckt ett sätt att öka antibiotikas effektivitet mot resistenta bakterier, genom att kombinera det med en antibakteriell hydrogel innehållande peptider.

ANNONS

En upptäckt, som enligt studien, visar att antibiotikans bakteriedödande effekt kan bli upp till 64 gånger starkare.

Det meddelar Chalmers i ett pressmeddelande.

Skälet till det är att hydrogelens peptider, vilka har egen antibakteriell förmåga, förstärker antibiotikans verkan – istället för att försämra den.

ANNONS

Förebygger sår och infektioner

Än mer glädjande i sammanhanget är att forskarna funnit en synergieffekt, där de två behandlingarna tillsammans ger en kraftigare bakteriedödande effekt än var för sig – något som aldrig tidigare dokumenterats.

Hydrogelen, som även kan användas som en spray, är därför särskilt användbar vid sårbehandling där den kan förbättra antibiotikans effekt, även mot resistenta bakterier, och minska behovet av fler antibiotikatyper.

Materialet kan även användas för att förebygga sårinfektioner, både inom sjukvården och i hemmiljö. En viktigt aspekt i länder med hög förekomst av resistenta infektioner, som exempelvis Afrika och Asien.

Forskarna ser därför att materialet har enorm potential.

ANNONS

Antibiotika och antibiotikaresistens – så fungerar det

I vardagligt språk används ofta termen penicillin för att beskriva antibiotika. Penicillin är dock bara en av många olika typer av antibiotika, även om det är den mest använda.

Antibiotika är i sin tur läkemedel som bekämpar infektioner orsakade av bakterier.

Om bakterier utvecklar förmågan att stå emot antibiotikabehandling, blir  läkemedlen ineffektiva. Då uppstår antibiotikaresistens. Detta är ett allvarligt och växande hot mot folkhälsan, både i Sverige och globalt.

(Källa: Folkhälsomyndigheten/1177)

Mer om resistenta bakterier och antibiotika:

Husdjur kan utgöra ett hot mot resistenta bakterier. News 55

Resistenta bakterier allt farligare – äldre drabbas värst. Dagens PS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS