News55

Behövde vård – fick felaktigt diagnosen demens

En läkare med armara i kors. En man med minnesproblem fick en demensdiagnos innan orsaken till hans problem hade utretts ordentligt
En man med minnesproblem fick en demensdiagnos innan orsaken till hans problem hade utretts ordentligt. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 26 sep. 2024Publicerad: 26 sep. 2024

En man i 80-årsåldern sökte vård på grund av att han hade problem med minnet, men i stället för vård fick han en felaktig demensdiagnos.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Blodprover visade att en man med minnesproblem hade förhöjda kalciumnivåer, han fick ändå en demensdiagnos, trots att förhöjd kalciumnivå kan ge demensliknande symtom, det skriver Senioren.

Efter några månader blev mannen akut sjuk och lades in på sjukhus, där upptäcktes att mannen hade kraftigt förhöjt kalciumvärde, han behandlades med läkemedel och operation, vilket förbättrade hans kognition.

Följde inte rutiner

Om Region Dalarna hade efterlevt sina rutiner hade det här kunnat undvikas eftersom de kräver att kalciumnivåer ska utredas innan en demensdiagnos fastställs.

Misstaget som gjordes var att mannens demensutredning fortsatte innan hans kalciumvärde hade åtgärdats.

Det gjorde att hans behandling försenades, vilket ledde till onödigt lidande både för mannen och för hans anhöriga.

Åtta månader efter att mannen diagnosticerats med demens togs diagnosen bort. För att undvika att någonting liknande händer igen ska Region Dalarna nu granska sina rutiner, skriver Senioren.

Man förblödde efter fel vård

En man i 70-årsåldern avled i blödningschock efter att ha fått fel vård när han sökte hjälp för akut smärta i magtarmkanalen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS