Hur ofta funderar du på ditt skelett? Det kanske du borde. Om inte annat för att det har en central roll i din kropp.
Mest läst i kategorin
Människokroppen är en lika komplex som fascinerande apparat.
Inte minst om du betänker alla fantastiska saker du kan göra med den när samtliga delar av det mentala och fysiska maskineriet samspelar.
Med det sagt är det lätt att ta kroppens alla funktioner och beståndsdelar för givna. Som till exempel människoskelettet.
En grundläggande struktur “som bara är där”, tills det inte längre är det. För dig som inte tänkt på ditt skelett på länge följer här en liten fördjupning på temat.
Det hänger på skelettet
Ditt skelett spelar en central roll. Det stödjer kroppens struktur, skyddar dina vitala organ, är en viktig plats för bildandet av blodkroppar och fungerar som en fästpunkt för dina muskler.
Benen i skelettet är i sin tur sammanbundna via leder, vilket möjliggör rörelse mellan dem så att du kan röra dig.
Senaste nytt
Består av 206 ben
Ditt skelett är uppbyggt av 206 ben. Däribland några stora, som till exempel lårbenet och höftbenet, men även några mycket små, som hörselbenen, enligt 1177.
Kort sagt en ansenlig mängd ben som tillsammans med ben och brosk gör att kroppsapparaten sitter ihop och gör vad den ska.
En återkommande fråga kring skelettet tycks vara vad det väger. Här är ett av svaren att det varierar utifrån individuella faktorer som kroppsvikt, längd, kön och bentäthet.
Ett annat att det utgör omkring 10 till 20 procent av din totala kroppsvikt.
Radioaktiva ämnen i benen
Önskar du en mer utförlig siffra än så, låter en beräkning från Internationella strålskyddskommissionen, ICRP, göra gällande att ett genomsnittligt vuxet manligt skelett väger omkring 10,5 kilo, medan ett kvinnligt väger 7,8 kilo.
En fullt rimlig följdfråga är förstås också varför strålskyddskommissionen räknat på saken, vilket har sin förklaring i att radioaktiva ämnen samlas i benen.
Med den distinktionen på plats ska det även sägas att forskare funnit en tydlig korrelation mellan längd och skelettvikt. Ett samband som föranlett ett antal formler, skriver Illustrerad Vetenskap.
Här bjuder vi på två av dem.
Beräkningsmetod | Formel |
---|---|
Längd | Skelettvikt (kg) = (Längd (cm) × 0,093) − 6,5 |
Ålder + kroppsvikt | Skelettvikt (kg) = -0,25 + (0,046 × Längd (cm)) + (0,036 × Kroppsvikt (kg)) – (0,012 × Ålder (år)) |
Läs även:
Motionera mer livets melodi. News 55
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.