News55

Bevisade hälsoeffekter med äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger sänker blodsockret.
Det starkaste vetenskapliga rönet om äppelcidervinäger är dess inverkan på blodsockernivåerna. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 30 juli 2024Publicerad: 30 juli 2024

Äppelcidervinäger har diskuterats för sina potentiella hälsofördelar, men det är viktigt att förstå vilka av dessa som stöds av vetenskaplig forskning och vilka som fortfarande är spekulativa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Här är en sammanfattning av vetenskapligt stöd för några av de mest omtalade effekterna som Fortune rapporterar om.

Viktminskning

Det finns vissa studier som tyder på att äppelcidervinäger kan bidra till viktminskning genom att öka mättnadskänslan efter en måltid.

Den möjliga viktminskningen har dock visat sig minimal, ungefär ett halvt till ett kilo per månad.

Äppelcidervinäger kan således ge en viss effekt om den kombineras med kost- och livsstilsförändringar, men den är ingen magisk lösning för viktminskning på egen hand.

ANNONS

Blodsocker och kolesterol

Det starkaste vetenskapliga rönet om äppelcidervinäger är dess inverkan på blodsockernivåerna. Flera studier har visat att äppelcidervinäger kan sänka blodsockret och HbA1c hos personer med typ 2-diabetes (HbA1c är en typ av hemoglobin, alltså blodets syrebärande protein, som bildas vid reaktion med blodsockret, din glukosnivå).

Det kan även sänka kolesterolet. Tre mekanismer förklarar detta: långsammare magtömning, blockering av nedbrytning av stärkelse till glukos, och ökad glukosupptagning av muskelceller.

ANNONS

Andra fördelar

Äppelcidervinäger sägs ha vissa antiinflammatoriska egenskaper på grund av dess innehåll av polyfenoler, men forskningen om detta är fortfarande preliminär.

Det har också spekulerats om vinägerns roll i behandling mot depression genom att påverka hjärnans metabolism, vilket också kräver mer forskning.

Rekommenderad användning

För att dra nytta av de potentiella hälsoeffekterna rekommenderas en till två matskedar äppelcidervinäger dagligen, helst integrerat i mat såsom salladsdressingar eller marinader.

Det är viktigt att späda ut vinägern med vatten för att undvika skador på tandemalj och irritation av slemhinnan i munnen.

Varningar och frågeställningar

Personer med gastroesofageal refluxsjukdom (GERD) och långsam magtömning, kallad gastropares bör inte ta äppelcidervinäger, eftersom det kan förvärra dessa tillstånd.

ANNONS

Det kan också samverka med vissa mediciner, särskilt de som sänker blodsocker eller kalium, så det är viktigt att konsultera en läkare innan man börjar använda äppelcidervinäger som tillskott.

Äppelcidervinägerns förmåga att sänka blodsockernivåerna har allt mer kommit att fastställas, men forskning kring antiinflammatoriska och antidepressiva effekter är fortfarande i sin linda.

Det kan vara ett värdefullt tillskott, men bör som sagt tas i begränsade mängder.

Läs också:

Simulerad fasta: Metoden som rundar hindren

Världsberömd sallad – en dröm om Medelhavet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS