News55

Biter lågkaloridiet på cancer? Forskning pågår

Cancercell attackeras
En grupp makrofager har spårat och går till angrepp mot en cancercell som oskadliggörs. (Foto: Susan Arnold / Wikimedia Commons)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 17 sep. 2024Publicerad: 19 sep. 2024

En ny behandlingsmetod mot cancer? Forskning inom cancerbehandling söker ständigt efter innovativa metoder för att förbättra patienternas behandlingsresultat och minska biverkningar. Här är en av dem.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

News 55 delar en kvinnas erfarenheter på Business insider av så kallad lågkaloridiet och vad forskningen säger om detta.

Experimentell diet

Jeannie Kim har en familjehistoria av cancer. Vid 55 års ålder diagnostiserades hon med bröstcancer i fas två och hennes far dog i cancer när han var lika gammal, vilket tyder på att det finns ett starkt arvsanlag.

Utöver cellgiftsbehandling beslutade hon sig för att delta i en klinisk undersökning där hon skulle följa en lågkalorikost som var inriktad på fasta.

Den går ut på att lura kroppen att den inte får tillräckligt med mat, samtidigt som den förses med alla nödvändiga näringsämnen.

ANNONS

Inte speciellt välsmakligt

Idén var att få igång en process som kallas autofagi, där kroppen rensar ut skadade celler. Målet var att autifagin skulle hämma cancerceller och svälta dem till döds.

Under fem dagar åt Jeannie Kim speciellt soppor, oljiga nötstänger och grönkålskex. Trots att maten inte var särskilt välsmakande beskriver hon den som acceptabel under cellgiftsbehandlingen.

ANNONS

“När du inte har aptit och smaklökarna är ur funktion är det som att dricka medicin”, berättar hon för Business Insider.

Friska celler och cancerceller.
Friska celler som jämförs med cancerceller. (Foto: Laboratoires Servier / Wikimedia Commons)

Resultat och forskningsperspektiv

Jeannie Kim rapporterade att trots vanliga bieffekter, såsom håravfall, upplevde hon mindre illamående och kräkningar än många andra patienter när hon åt lågkaloridieten. Hon menar att kosten hjälpte henne att må bättre och fortsätta vara aktiv under behandlingen.

Den vetenskapliga grunden för den här formen av dieter är under utredning. Dr. Jennifer Ligibel, expert vid Harvard Medical School, påpekar att även om den verkar lovande finns det inte tillräckligt med vetenskapligt bevis för att den fungerar lika bra för alla patienter.

“Det är viktigt att vi genomför fler forskningsstudier innan vi kan rekommendera dieten för allmänheten,” säger Ligibel till Business Insider.

Vissa forskare ställer sig tveksamma till kosten eftersom den låga proteinmängden kan leda till muskelförlust och andra hälsoproblem, men å andra sidan handlar det om avgränsade tider.

Alternativa metoder vid cellgiftsbehandlingar

ANNONS

Utöver maten har regelbunden träning visat sig hjälpa patienter att bibehålla sin styrka samtidigt som biverkningar av cellgiftsbehandling minskar.

Jeannie Kim deltog i regelbundna promenader längs med stranden efter varje cellgiftsbehandling och Jennifer Ligibel bekräftar för Business Insider att både aerobics och styrketräning är bra.

“Träning är en bra metod för att stärka både fysisk och mental hälsa under behandlingstiden.”

I en annan studie presenterades nyligen allogen cellterapi, en behandlingsform där man använder friska celler för att bekämpa cancerceller.

En annan lovande behandlingsform som ger mildare biverkningar än cellgiftsbehandling är immunterapi, vilket Dagens PS skrivit om tidigare,

Slutsats

Den här sortens dieter kan vara en ny väg att lindra svåra biverkningar som orsakas av cancerbehandlingar, men det krävs mer forskning kring detta innan faktiska resultat kan fastställas.

Under tiden kan regelbunden träning hjälpa cancerpatienter genom deras vardag under tuffa behandlingsformer.

ANNONS

Läs också:

Svensk forskning utvecklar ny cellterapi mot cancer

Cancer: Ny upptäckt kan revolutionera behandlingen

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS