Chefer var friskare än sina medarbetare i september, visar en ny undersökning från företaget Falck.
Mest läst i kategorin
Åtminstone på pappret – för bakom siffrorna döljer sig en annan förklaring.
Förkylningar, influensa, magsjuka eller huvudvärk.
På hösten brukar sjukanmälningarna vanligtvis skjuta i höjden. Men den här gången har sjuktalen hittills varit relativt låga. Däremot syns stora skillnader när det gäller chefer och medarbetare.
Drygt 13 procent av medarbetarna var korttidssjukskrivna vid något tillfälle i september.
För chefer var motsvarande siffra 4 procent.
“Eftersom skillnaden var så stor ville vi undersöka detta. Så vi ställde fördjupande frågor till chefer”, säger Lena-Karin Allinger, psykolog och organisationskonsult på Falck.
Svårt att koppla bort
Då framkom att chefer i hög utsträckning helt enkelt inte sjukanmäler sig utan i stället jobbar hemifrån.
“Vi kan se att över 50 procent av cheferna uppger att de är tillgängliga och arbetar även om de är sjuka”, säger Allinger.
Hon pekar på en digital värld där möjligheterna till ett flexibelt arbetsliv har ökat. Samtidigt kan det vara svårt att koppla bort jobbet – trots att arbetsdagen egentligen har tagit slut.
Inte minst för chefer som vanligtvis har förtroendearbetstid.
“Vi vet sedan tidigare att chefer i dag upplever en hög arbetsbelastning med krav både uppifrån och nedifrån. Och att det finns en press på att alltid vara nåbara.”
Senaste nytt
“Måste diskutera gränsdragningar”
Enligt Allinger har många chefer bristande stödstrukturer i arbetslivet. Tidigare undersökningar visar dessutom att chefer är mer stressade och dricker mer alkohol än medarbetare.
Signaler som behöver tas på allvar.
“Chefers arbetsmiljö förbises ofta. Men arbetslivet är långt och ska vi orka måste vi diskutera gränsdragningar och förväntningar. Det behöver vi göra oavsett om det gäller chefer eller medarbetare”, säger Lena-Karin Allinger.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.