Hon överlevde nazisternas förintelse, blev psykolog och har precis skrivit sin tredje bok. Här delar hon med sig av några viktiga principer som hjälpt henne att leva ett långt och glädjefullt liv.
Mest läst i kategorin
När Edith Eger, 97, var 16 år skickades hon och hennes familj till Auschwitz. Där dödades både hennes föräldrar och hennes farföräldrar i gaskammaren, skriver Business Insider.
Bruten rygg och lunginflammation
Koncentrationslägrets vakter var grymma och kränkande och under de 15 månader hon satt i koncentrationsläger dog hon nästan av svält.
När Nazisternas dödsläger befriades hittade amerikanska soldater henne bland en hög med lik, det var i ett underläger till Mauthausen, i Österrike, dit hon hade flyttats.
Hennes rygg var bruten och hon hade lunginflammation, men reste tillbaka till sin slovakiska hemstad Košice tillsammans med sin äldre syster Magda, som då var 23.
Senaste nytt
Vi kan välja hur vi lever nu
1949 flyttade Edith Eger till USA med sin nu bortgångna make, Béla Eger. Hon utbildade sig till psykolog och tog examen 1969.
Efter det har hon specialiserat sig på att läka trauman och blivit en bästsäljande författare. Hon har även blivit gammelfarmor till sju barnbarnsbarn.
I sina memoarer, ”Valet”, skrev hon om hur hon, nästan 40 år efter Förintelsen, återvände till Auschwitz för att släppa sin sorg och sin överlevandeskuld.
“Vi kan inte förändra det förflutna eller kontrollera vad som kommer runt nästa hörn. Men vi kan välja hur vi lever nu”, skriver hon i sin nya bok “The Ballerina of Auschwitz”, berättar Business Insider.
Hennes nyckelprinciper
Via videosamtal säger Edith Eger till Business Insider att så som du ser på saker, så kommer det bli.
Hon är en enormt motståndskraftig kvinna som har gått från att efter kriget dela ett enda par skor med sina två systrar, till att leva ett liv många skulle vara avundsjuka på.
Hennes motståndskraft, positiva sätt att tänka, hennes empati och humor är avgörande. Här delar hon med sig av några av de nyckelprinciper som väglett henne genom livet.
Fly inte från ditt förflutna
I flera decennier talade inte Edith Eger med någon om att överleva Förintelsen, men i 40-årsåldern bestämde hon sig för att hon skulle göra upp med sitt förflutna.
Det innebar att hon blev bekväm med att prata om sin upplevelse, hon återvände till Auschwitz och skrev en bok samt accepterade vad som hade hänt henne.
“Självklart glömmer jag aldrig vad som hände, men jag bor inte i Auschwitz. Jag stannar i nuet”, säger Esther Eger till tidningen.
Det var viktigt för henne att gå från att mentalt vara ett offer till att vara en överlevande. Det gav henne möjlighet att välja hur hon vill utforma sin upplevelse.
Du kan lära av allt
Nu ser Edith Eger sin tid i Auschwitz som ett “helvetiskt klassrum” där hon utvecklade tålamod, medkänsla och förmågan att acceptera sig själv.
De här egenskaperna har gjort det möjligt för henne att hjälpa andra och genom sitt arbete som psykolog uppmuntrade hon sina klienter att se allt som en lärande upplevelse som ger en chans att växa.
Forskare vid Complutense University of Madrid som studerat vilka egenskaper hundraåringar delar fann att det i den här gruppen var vanligt att ha fokus på det som är positivt i livet.
Ha ett syfte som tjänar andra
Förutom sin motståndskraft, tror Edith Engle att en avgörande faktor för hennes långa liv är hennes starka känsla av att ha ett syfte.
Under Förintelsen var syftet att överleva, sedan dess har det varit för att dela med sig av det hon lärt sig.
Det är ett vanligt tema bland friska äldre att ha ett starkt syfte, det kan vara arbete, religion eller socialt ansvar.
Ta hand om dig själv
Egenvård är en stor del av Edith Egers liv, hon anser inte att det är narcissistiskt.
Ibland fixar hon håret eller makeup och hon ser till att regelbundet få massage.
Hon har alltid tagit sig tid att göra sig snygg och det handlar inte om fåfänga, det handlar om självkänsla.
Protester vid invigning av Förintelsemuseum
Invigningen av Nederländernas nya Förintelsemuseum i Amsterdam möttes av stora protester, till följd av den israeliska presidenten Isaac Herzogs medverkan.