News55

Därför blir het hälsotrend iskall

Artikelbild
Experter slår hål på en populär hälsotrend. Foto: Unsplash
Hälsa55
Hälsa55
Uppdaterad: 23 apr. 2024Publicerad: 15 jan. 2024

I flera år har svenskar lockats till en stor hälsotrend som till en början kan verka ganska skrämmande. En ny studie visar att hälsoeffekterna av aktiviteten är en myt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vinterbad har inte några långvariga hälsoeffekter. Det säger i alla fall en ny metastudie som Sveriges Radio rapporterat om. 

Under de senaste åren har vinterbadandet gått från och vara en friluftsaktivitet till att bli en hälsotrend med stort genomslag. Vissa har kunnat tjäna stora pengar och gjort en miljonindustri på att predika isbadets hälsofördelar.  

Äventyraren Wim Hof, också känd som ”The Iceman” är en av dem som höjt kallbadandet till skyarna och gjort sig rik på kuppen.  

Forskarna bakom studien som undersökt just hälsoeffekterna av kallbad har konstaterat att man inte ser något vetenskaplig stöd för att vinterbadandet ger några långvarigt positiva effekter på kroppen. 

Experten kommenterar

Fysiologen Håkan Westerblad har läst och kommenterar studien: 

– När man försöker titta på det sakligt så är det inte så mycket som händer i kroppen. När man väl är nere i vattnet, då händer det ju massor med saker. Det blir en jättestress för kroppen. Någon timma efteråt är det däremot svårt att hitta några större effekter.

Håkan Westerblad menar att det ger bättre hälsoeffekter för kroppen att istället lägga tid på träning. 

ANNONS

– Det finns bättre vetenskapligt brevis på att det ger nytta än vinterbad, säger fysiologen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS