News55

Därför får "Soldoktorn" stark kritik

Artikelbild
Mikael Sandström, eller "Soldoktorn" som han också kallas rör upp känslor. Foto: TT
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 12 maj 2023Publicerad: 12 maj 2023

Doktor Mikael Sandström, eller "Soldoktorn" som han kallas i folkmun, kritiseras gällande en kontroversiell fråga.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan Mikael Sandström dök upp i tv-rutan 2013, påfallande solbränd, har just denna fråga skapat en hel del reaktioner genom åren. Många har ifrågasatt lämpligheten och att en läkare kanske borde tänka mer på risken för hudcancer.

Själv hävdar “Soldoktorn” att hans metod är betydligt säkrare än ojämt smord kräm i för tunna lager, vilket är ett vanligare problem menar han.

– Jag bränner mig aldrig, säger Mikael Sandström, skriver MåBra.

“Genomtänkt”

Han menar att hans solvanor är i högsta grad genomtänkta och att han vet vad han gör. Detta berättade han nyligen i Sveriges Radio och programmet Morgonpasset i P3.

– Solar man utan solskyddsfaktor vet precis vilken dos man får, menar han och förklarar sitt solschema:

– I Thailand till exempel, solar jag fyra minuter första dagen. Sen inget mer. Dag två solar solar jag i tolv minuter, sen är jag i skuggan helt och hållet. Och så vidare beroende på hur stark solen är. Så jag bränner mig aldrig, säger Mikael Sandström.

Han tillägger dock att han inte skulle rekommendera det till någon annan. Soldoktorn har i tidigare uttalanden i media också försvarat det med tat han har hudtyp tre och därför tål stora mängder sol.

ANNONS

Solkrämen menar han kan invagga en viss falsk trygghet. Många smörjer dessutom ojämnt, missar fläckar och använder inte tillräckligt tjockt lager. Bästa solskyddsfaktorn är kläder, anser han.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS