News55

Därför kritiseras solkräm av experter

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 13 juni 2023Publicerad: 13 juni 2023

Att använda solkräm kan ge en känsla av falsk trygghet, enligt experterna. Det rapporterar Svenska Dagbladet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hudcancer ökar i Sverige och antalet fall har fördubblats sedan år 2000. Malignt melanom, som är den allvarligaste formen av hudcancer, har ökat med nästan 40 procent de senaste tio åren.

Utöver malignt melanom finns två andra typer av hudcancer: basalcellscancer, som är vanligast i Sverige, och skivepitelcancer.

– Risken för basalcellscancer och skivepitelcancer ökar i relation till mängden UV-strålning man utsatts för. De drabbar oftare hudpartier som exponerats mycket, som hårbotten, ansikte, dekolletage och underben. Malignt melanom är i stället mer kopplat till den intensiva solningen och hud som bränt sig många gånger, säger Julia Fougelberg, hudläkare och hudcancerforskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, till SvD.

Falsk säkerhet

Men lösningen stavas inte solkräm och inte heller att sluta sola helt. Pelle Lindqvist, professor i klinisk epidemiologi vid Karolinska institutet, har lett studier som visar att de som smörjer sig har en dubbelt så hög risk att drabbas av melanom. Slutsatsen som man dragit är att solkräm ger en falsk säkerhet.

– Det är felaktigt att gå i tron om att risken bara ökar om man bränner sig. Det stämmer i princip om man inte använder solkräm. Men med solkräm blir det lättare att översola eftersom man tror att man är skyddad, säger Lindqvist till tidningen.

Fougelberg instämmer i att smörjandet kan ge en falsk trygghet och anser att solkräm bör användas sparsamt. Enligt Christina Rudén, som är professor i regulatorisk ekotoxikologi vid Stockholms universitet, bör man välja solkräm som är miljömärkt och helst anpassad för barn.

– Det är inte ovanligt att solkrämer innehåller ämnen som är hormonstörande eller misstänkt hormonstörande. Sådana ämnen kan vara skadliga framför allt för barns hälsa eftersom de kan störa hormonsystemen i kroppen, förklarar Rudén och fortsätter:

ANNONS

– EU:s system för att reglera hormonstörande ämnen är under utveckling, men fungerar inte bra i dagsläget. Många hormonstörande kemikalier används fortfarande på marknaden. Ämnena har liknande effekter på djur i miljön.

För att solkrämen ska vara effektiv behöver man smörja in ett tjockt lager och man behöver även återapplicera under dagen, särskilt om man badar och svettas mycket.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS