News55

Därför mår hjärnan bra av naturen

En kvinna promenerar i skogen. En forskare har undersökt hur hjärnan och vår stressnivå påverkas av en skogspromenad jämfört med en promenad i stadsmiljö
En forskare har undersökt hur hjärnan och vår stressnivå påverkas av en skogspromenad jämfört med en promenad i stadsmiljö. (Foto: TT/Björn Larsson Rosvall)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 18 nov. 2024Publicerad: 18 nov. 2024

Naturen är viktig för oss människor och nu har en hjärnforskare kunnat visa att hjärnan får mycket mer vila i naturen än i stadsmiljö.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Du har kanske själv upplevt att det är mer lugnande att vara i skogen än att vara i stan. Nu pågår forskning om detta i Berlin, rapporterar Sveriges Television.

Skannar stressade hjärnor

Hjärnforskaren Sonja Sudimac skannar hjärnan på 63 försökspersoner i ett laboratorium på Max Planck-institutet i Berlin.

Skanningarna görs för att undersöka försökspersonernas amygdala, den del i hjärnan som triggas av stress och som ska varna oss för fara.

“Amygdala är en av de äldsta delarna av hjärnan och spelar en central roll för rädsla och stress. Om vi är under kronisk stress ökar aktiviteten i amygdala och kan till och med få den att växa, vilket är skadligt för hjärnan”, säger Sonja Sudimac till SVT.

Stadspromenad mot skogspromenad

Hon vill jämföra hur stressade hjärnor reagerar på en promenad i naturen jämfört med en promenad i stadsmiljö.

Därför har försökspersonerna på olika sätt utsatts för stress innan de delats in i två grupper, den ena gruppen promenerar sedan i skogen en timme och den andra i stadsmiljö.

ANNONS

Skogspromenad minskar stress

Därefter återvänder de till labbet och får sina hjärnor skannade igen. Skanningarna visar att efter en timmes promenad i stadsmiljö är aktiviteten i den stressade amygdalan fortsatt hög.

Efter en timmes promenad i skogen har dock aktiviteten i amygdala minskat rejält.

“Det är inte bara så att naturen är trevlig, den är bokstavligen fördelaktig för vår hjärna, för våra kroppar och för oss själva”, säger hjärnforskaren Sonja Sudimac till SVT.

Så hanterar du jobbiga känslor och stress

Känner du dig orolig, stressad, ledsen eller arg? Det kan vara lätt att fastna i en känsla och överväldigas, men du kan faktiskt själv reglera ditt mående.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS