Så kom den till slut – vinterkylan, och snön med den. Du som varit med förr vet att vinter är förenat med is och halka. Men i år kommer du vara rustad till tänderna – eller hur?
Mest läst i kategorin
Plötsligt är den bara där. Den förrädiska isfläcken.
En riskfaktor som under de senaste åren utsatt hundratals fotgängare för fara dagligen, och pressat sjukvården, med betydande samhällskostnader som resultat.
Bland mest drabbade av alla olycksfåglar där ute är äldre personer, som när de halkat står inför en lång tids konvalescens.
Halkolyckor – ett återkommande problem
Halka är förstås inget nytt.
Går vi tillbaka fem år i tiden kan vi konstatera att skador på fot och fotled, liksom krosskador på knä, armbågar och höfter, men även hjärnskakningar, då var en återkommande följd av halkolyckor, vilket DN då kunde rapportera.
Så även att 200 personer per dygn sökte vård och att notan för kalaset uppsteg till miljonbelopp.
Senaste nytt
Stigande antal halkolyckor
Några år senare, 2022, såg det inte mycket bättre ut. Då ökade halkolyckor i Stockholms län dramatiskt, enligt SVT.
Med denna tidsresa på plats är det dags att ställa sig frågan hur vi vill ha det i år, liksom hur vi bäst skyddar oss?
Och det är då vi kommer till broddarna.
Broddar skyddar och förbygger
Broddar på skorna kan nämligen minska den främsta orsaken till sjukhusinläggningar vintertid och samtidigt skydda de mest utsatta grupperna.
Att detta är en bra sak för både samhället och folkhälsan har nu flera kommuner tagit fasta på, genom att erbjuda broddar kostnadsfritt.
Grattis Uddevalla
Vi säger därför grattis till dig som bor i Uddevalla kommun, där du som är 70 år eller äldre kan hämta ett par gratis broddar, enligt kommunens hemsida.
Bor du i Göteborg och är 65 år fyllda kan även du glädjas åt ett kostnadsfritt erbjudande om broddar, skriver Vårt Göteborg.
Till gruppen med fria broddar sällar sig även Norrtälje kommun, som tidigare i höstas tillkännagav sin satsning i en debattartikel i Norrtelje Tidning.
Så vad tror vi – går vi mot en halkfri vinter? Vi håller tummar och tår och ger dig tre tips på vägen.
Så minskar du riskerna vid halka
Använd halkskydd: Vi säger det igen. Använd broddar. För bäst skydd bör halkskyddet täcka både framfot och häl. Särskilt viktigt är dock skydd på hälen, eftersom vi ofta sätter ner hälen först när vi går.
Gå med hela foten: Sätt ner hela fotsulan på marken för att öka friktionen. Håll en låg tyngdpunkt för bättre balans.
Ta korta steg: Gå långsamt och med kortare steg än vanligt. Fallolyckor sker ofta när vi rör oss snabbt eller precis börjar gå.
(Källa: Arbetsliv)
Läs mer om broddar och vinter här:
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.