News55

De flesta svenskar undersöker inte sina kroppar

En kvinna undersäker brösten. Mer än varannan svensk, 53 procent, undersöker inte regelbundet sin kropp för att hitta knölar eller förändringar och nästan varannan kvinna, 48 procent, undersöker inte sina bröst regelbundet
Mer än varannan svensk, 53 procent, undersöker inte regelbundet sin kropp för att hitta knölar eller förändringar och nästan varannan kvinna, 48 procent, undersöker inte sina bröst regelbundet. (Foto: Apotek Hjärtat)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 03 okt. 2024Publicerad: 03 okt. 2024

Nästan sju av tio män och fyra av tio kvinnor undersöker inte regelbundet sina kroppar för att upptäcka knölar eller förändringar som tyda på sjukdomar som cancer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är bara varannan kvinna, eller 52 procent, som regelbundet undersöker sina bröst och endast var sjätte man, 16 procent, som undersöker pungen.

“Det är viktigt att inte bara undersöka brösten och pungen, utan även armhålor, ljumskar och huden. Även om nya knölar, svullnader eller födelsemärken oftast är helt ofarliga och inte betyder cancer, är det viktigt att i god tid vara uppmärksam på förändringar och ta dem på allvar”, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat, i ett pressmeddelande.

Endast 21 procent kvinnor och 6 procent män undersöker sina armhålor för att hitta knölar och, eller förändringar.

Ljumskarna undersöker bara 4 procent av kvinnorna och 6 procent av männen och huden undersöks av 16 procent av kvinnorna och 15 procent av männen.

Intervjuat över 4 000

Det här framgår av en undersökning gjord av Verian mellan 22 juli och 7 augusti 2024, på uppdrag av Apotek Hjärtat. Den bygger på 4 334 intervjuer med den svenskar mellan 18 och 84 år i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen.

Undersökningen visar att 53 procent av svenskarna inte regelbundet undersöker sina kroppar för att hitta knölar och förändringar som kan tyda på sjukdomar.

Det är fler män än kvinnor som inte regelbundet undersöker sina kroppar, 67 procent av männen och 40 procent av kvinnorna gör inte det.

ANNONS

“Det är oroväckande att många, främst män, låter bli att undersöka kroppen. Oavsett kön eller ålder är självundersökning en livsviktig egenvårdsrutin för att upptäcka eventuella sjukdomar som cancer. Tidig upptäckt ökar förutsättningarna avsevärt för en mer framgångsrik behandling”, säger Annika Svedberg i pressmeddelandet.

ANNONS

ABCDE-metoden

Det finns oftast naturliga förklaringar till nya knölar, det kan vara en pågående infektion, vätskefyllda cystor eller knölar som består av fett eller bindväv.

Nya knölar och svullnader som inte försvinner, eller som succesivt blir större, är det viktigt att låta vården undersöka så att både cancer och andra sjukdomar kan uteslutas.

Oftast är även nya födelsemärken ofarliga, men det är viktigt att vara uppmärksam på om de förändras. Annika Svedberg tipsar om ABCDE-metoden, bokstäverna står för:

  • A  Assymetri, är märket oregelbundet i ett eller två plan? 
    B  Borders (kanter), är märkets kant ojämn?
    C  Colour (färg), varierar färgen på märket? 
    D  Diameter, är märket 6 milimeter eller större?
    E  Evolution, har märket förändrats, ser det annorlunda ut jämfört med dina andra födelsemärken?

Metoden kan vara en bra utgångspunkt när du undersöker dina födelsemärken eller prickar samt för när du bör låta vården undersöka dem.

Meningslöst jobb skadar din hälsa

Om du upplever överdriven stress på jobbet och i vardagen kan drömmen hägna om att inget göra. Men väl där blir du snabbt uttråkad och understimulerad. Det dra ner den mentala hälsan.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS