Svensk vård dräneras på pengar och väntetider på operationer är ibland alldeles för långa. Satsningen på det havererade systemet Millenium blev därtill en brakförlust . Så, vad göra?
Mest läst i kategorin
I en debattartikel i Svenska Dagbladet föreslår Liberalernas ungdomsförbund (LUF) ett införande av sjukvårdsförsäkringar för att stärka finansieringen av vården. Samtidigt ska regionerna skrotas.
Som underlag till sitt förslag menar förbundet att haveriet med Millenium inte kan ses som en enskild olyckshändelse. Satsningen har kostat skattebetalarna drygt 5,5 miljarder kronor, och skulle ha kunnat satsas bättre.
“Byråkratin har blivit ett monster” i svensk vård
Misslyckandet med Millenium blev knappast en överraskning efter att det utvecklats under längre tid. Experter och tjänstemän hade inblick i utformningen och måste ha insett riskerna. Det fanns dock ett problem: Det skulle kosta för mycket att skrotas, har Dagens PS tagit upp tidigare.
Millenium blev helt enkelt en rutten produkt som ingen vill ta i idag inom svensk vård.
Att det rapporterats om att mediciner inte kan skrivas ut eller remisser utfärdas – till läkares frustration – blev en bitter kännedom som sätter patienters säkerhet på prov. Enda lösningen: Skrota Millenium.
LUF menar på att regionerna saknar kompetens i både it och upphandling och att “Byråkratin har blivit ett monster som slösar resurser på administration och implementering av bristfälliga system“.
Senaste nytt
Räddningen kan jämföras med bilförsäkring
Sjukvårdsmodellen som anses unik finns i Holland. Staten har lämnat över stafettpinnen till privata försäkringsbolag när det kommer till finansiering, men den lagstiftande och reglerande verksamheten förblir statlig.
Modellen är rättvis och universell, skriver liberala tankesmedjan Tibro. Den har dessutom en lucka för offentlig finansiering som riktas till resurssvaga i samhället.
Men vad händer om andra grupper finner det orättvist att inte de också kan nyttja offentliga medel för vård?
LUF saknar idéer om finansiering av vård
LUF föreslår en finansieringsmodell som kan jämföras med bilförsäkringen i Sverige: En obligatorisk försäkring som medborgarna åtas att teckna. Exempel på liknande lösningar är Obamacare i USA som blivit relativt uppskattat, till republikanernas förtret.
Är svensk vård på väg mot en finansieringsmodell som liknar den amerikanska? Trots att LUF föreslår något i den stilen verkar de inte tagit fram någon konkret lösning på exakt hur det skulle kunna gå till.
Om det infördes, skulle svenskar betala lägre inkomstskatt? En av de viktigaste frågorna lyser med sin frånvaro.
Läs också:
Här är vårdmetoder som borde fasas ut: ”Direkt skadliga”. Dagens PS
Äldre riskerar att dö utan sjukförsäkring. News 55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55