News55

Debatt: Vård bara för rika – svaga förlorare

vård
Svensk sjukvård är på väg att få ett A- och B-lag där den som har pengar åker gräddfil, varnar debattören, som är pensionerad barnläkare. (Foto: Samuel Steén/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 15 maj 2024Publicerad: 15 maj 2024

Lagen om vårdbehov drabbar sjuka och redan utsatta medan friska med stora plånböcker är vinnare, skriver pensionerad barnläkare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kjell Tullus rasar mot lagen om vårdbehov (LOV) från 2009 i en debattartikel på Aktuellt i Politiken och tipsar om två böcker som uppmärksammar vad som gått snett inom svensk sjukvård.

Då han är ordförande i den socialdemokratiska föreningen Bättre och Jämlik Hälsa rekommenderar han särskilt socialdemokrater att läsa böckerna: “Du sköna nya vård – friska vinnare och sjuka förlorare” av Anna Gustafsson och “Den sjuka debatten – bland vårdindustrins myter, nyspråk och lögner” av John Lapidus.

Vårdlagen bryter mot grundläggande paragraf

En av slutsatserna som författarna kommit fram till med LOV är att lagen är bra för redan friska människor, främst i Stockholms innerstad, medan förlorarna är människor i storstädernas förorter och invånare i glesbygden.

Privatiseringsvågen inom vården där många välbeställda svenskar har en privatförsäkring som ger gräddfil i patientkön dryftas då “det bryter mot sjukvårdslagens portalparagraf”, framhåller Kjell Tullus och slår fast att det är sjuka och svaga som kommer i kläm.

Du får betala via skattsedeln för elitens patientbesök

Det som skulle bli en valfrihetsreform har banat väg för en rad nya aktörer att öppna en lönsam vårdcentral eller mottagning inom vissa specialiteter.

Dessa privata vårdgivare belastar i sin tur alla skattebetalare, samtidigt som många patienter söker vård för lätta åkommor som förkylning, konstarerar Kjell Tullus i sitt debattinlägg på Aktuellt i Politiken.

ANNONS

Någon jämlik vård är det inte tal om, tvärt om bryter LOV mot hälso- och sjukvårdens första paragraf om att samhället ska sörja för god hälsa och vård till hela befolkningen, enligt debattören.

Bagatelliserar inte socialdemokraternas ansvar

Att vården alltmer riktar sig till en ekonomisk elit riskerar, skriver han, att urholka den skattefinansierade vården då den förlorar sin legitimitet.

Vården får ett klassperspektiv, där den som kan betala mer erbjuds bättre vård medan andra får nöja sig med sämre sjukvård, varnar den numera pensionerade barnläkaren.

LOV infördes av borgerliga partier, men socialdemokraterna är inte utan skuld, påpekar han också och uppmanar politikerna att lyfta fram vården som en tung valfråga.

Missa inte: Raseri mot chockhöga tandläkar-räkningar News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]