Demens är en sjukdom som ökar lavinartat i Sverige – men mitt i den dystra statistiken finns ljusglimtar. I Köping har en träningsgrupp visat att fysisk aktivitet inte bara stärker kroppen, utan kan även lindra sjukdomens påverkan och skapa gemenskap för både drabbade och anhöriga.


Mest läst i kategorin
I ett gym i Köping skrattas det högt – trots att de flesta deltagarna kämpar mot demens. Här är träning inte bara fysisk aktivitet, utan en livlina.
“Det är kul, man träffar ju folk som man aldrig skulle träffa annars”, säger Peter Hansson, som levt med demens i fyra år, enligt P4 Västmanland.
Missa inte: Antidepressiva kopplas till snabbare försämring vid demens. News55.
Träning – ett andrum för dementa
Peter Hansson är en av flera deltagare i en särskild träningsgrupp för personer med demens. Gruppen leds av specialistsjuksköterskan Linda Jakobsson, som betonar träningens betydelse.
“Alltså, det stoppar ju inte sjukdomen, men det kan ju ändå göra att sjukdomen inte märks av lika mycket”, säger hon till P4 Västmanland.
För Peters fru Ann-Marie har träningen blivit ett andrum. Hon beskriver hur gemenskapen och skrattet har blivit ett ovärderligt stöd, enligt P4 Västmanland.
Senaste nytt
Antalet dementa ökar
Men bakom denna ljusglimt döljer sig en växande folkhälsoutmaning.
Enligt Svenskt Demenscentrum drabbas uppemot 25 000 svenskar varje år av demenssjukdom, och siffran väntas stiga till 250 000 år 2050 om inget botemedel utvecklas.
Alzheimers sjukdom står för 60–70 procent av fallen och kännetecknas av att hjärnceller gradvis förtvinar och dör.
Men det finns även andra former som vaskulär demens, Lewykroppsdemens och frontotemporal demens. Dessutom kan vissa behandlingsbara tillstånd, som B12-brist eller alkoholmissbruk, leda till demensliknande symtom, skriver Demenscentrum.
Botemedel mot demens saknas
Trots att det i dagsläget saknas botemedel visar initiativ som träningsgruppen i Köping att det finns sätt att förbättra livskvaliteten för de som drabbats – och deras anhöriga.
“Den är ju rolig. Det är ju balansövningar”, säger Peter Hansson om hinderbanan, som blivit hans favoritmoment, enligt P4 Västmanland.
I en tid där antalet drabbade skjuter i höjden blir sådana initiativ allt viktigare – inte bara för individen, utan för hela samhället.
Läs även: “Inte bara glömska” – åtta tidiga tecken på demens. Dagens PS.