News55

Den mörka sanningen om baby boomers

Baby boomers: Den mörka hemligheten
Baby boomers har en mörk hemlighet som de helst inte pratar om. (Foto: Pixabay)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 16 okt. 2024Publicerad: 16 okt. 2024

Personer födda mellan 1945 och början av 1960-talet, kända som baby boomers, har länge betraktats som lyckligt lottade med god ekonomi och hälsa. Forskning avslöjar snarare tvärtom. Här är den mörka hemligheten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ny forskning från universitetet i Oxford och University College London avslöjar att baby boomers drabbas av sämre hälsa än tidigare generationer i livet, skriver Senioren.

Baby boomers – en generation i förändring

Trots att baby boomers fått bättre läkarvård och blivit upplysta om hälsorisker visar studier att personer i 50-, 60- och 70-årsåldern i dag lider av fler allvarliga hälsoproblem än tidigare.

Forskning visar att fetma, typ 2-diabetes, cancer och hjärt- och kärlsjukdomar ökar bland denna grupp.

Det handlar om en oroande trend som inte bara påverkar individernas livskvalitet, utan även hälsovården och samhällsekonomin.

Alla baby boomers har det inte gott ställt. En tidigare studie i USA har avslöjat att många äldre personer saknar pensionssparande. Med låg inkomst och utan besparingar står dessa inför en osäker framtid.

ANNONS

En ökning av kroniska sjukdomar

Data från en studie som omfattar omkring 100 000 femtioplussare i England, USA och Europa mellan 2004 och 2018 visar att antalet cancerdiagnoser, hjärt- och kärlsjukdomar samt högt kolesterol ökar.

ANNONS

Enligt forskaren Laura Gimeno är risken för att drabbas av kroniska sjukdomar betydligt högre bland baby boomers än tidigare generationer.

Forskning har också upptäckt att baby boomers oroar sig för åldersdiskriminering på arbetsmarknaden, vilket är vanligt. Det skapar stress som påverkar hälsan negativt, vilket News 55 skrivit om tidigare (se länk under artikel).

oron för ålderisk ökar
Stressen ökar bland många baby boomers. Rädslan för ålderism på arbetsmarknaden är en av anledningarna. (Foto: Pixabay)

Livsstilsfaktorer och arbetslivets förändring

Forskningen pekar på två huvudorsaker till den försämrade hälsan: kostvanor och förändringar i arbetslivet.

Efter andra världskriget började fler människor äta mer kött, fett och socker, vilket har bidragit till fetma och relaterade sjukdomar.

Samtidigt har många fysiskt krävande yrken ersatts av stillasittande kontorsjobb, som påverkar den allmänna hälsan negativt.

Ekonomiska utmaningar, generell osäkerhet och landets politiska splittring i ett land som USA medför att betydligt färre i generationen baby boomers får barnbarn. Det är alltså inte bara baby boomers som påverkas direkt av ett hårdare samhällsklimat och ekonomisk sårbarhet.

ANNONS

Konsekvenser för hälsovården och samhället

Den försämrade hälsan hos baby boomers skapar nya utmaningar för hälso- och sjukvården, särskilt med tanke på en ökande befolkning som åldras.

Med upp till en femtedel av befolkningen som hunnit fylla 65 år ökar behovet på vård och omsorg, men resurserna hänger inte alltid med.

Enligt forskaren Laura Gimeno kan det få stora konsekvenser för arbetsmarknadspolitik, eftersom regeringar har en tendens att höja pensionsåldern för att möta morgondagens utmaningar.

Som en konsekvens av detta kan arbetslösheten öka liksom psykisk ohälsa och de som får betala det högsta priset just nu är baby boomers.

Läs också:

De oroar sig mest för åldersdiskriminering

Här är framtiden osäker för pensionärer

ANNONS

Här blir allt färre mor- och farföräldrar

Nej till arv – därför kan nästa generation bli lottlös

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS