News55

Kamp med siffror – dolt funktionshinder

Dyskalkyli
Dyskalkyli, det vill säga stora och bestående problem med grundläggande matte, är ett ganska okänt handikapp. (Foto: Henrik Montgomery/ Scanpix/TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 14 okt. 2024Publicerad: 14 okt. 2024

Dyskalkyli innebär problem med att förstå siffror i vardagen. För många kan det påverka både skola, arbete och vardagssituationer som att läsa recept, tolka tidtabeller eller ha koll på sin ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Louise Thomsson och Louise Schneider, som kallas Lou, har båda kämpat med diagnosen och vill nu öka medvetenheten kring dyskalkyli, så att andra inte ska behöva uppleva samma skam och oförståelse som de mött, skriver Må Bra.

Ett dolt funktionshinder

Siffror finns överallt omkring oss, i pengar, tid, avstånd och statistik. För personer med dyskalkyli kan det vara en stor utmaning att hantera dessa saker av livet.

Diagnosen är lika jobbig som dyslexi och det är fortfarande många inom skolväsendet och vården som inte ens känner till vad dyskalkyli är.

Louise Thomsson minns tydligt hur ensam och utpekad hon kände sig under skoltiden på grund av sina svårigheter med matte. Hon upplevde ofta att hon blev stämplad som lat eller dum, vilket bidrog till låg självkänsla.

“Jag trodde att jag var den enda i hela världen med mina problem och det var fruktansvärt ensamt, berättar”, berättar hon för MåBra.

ANNONS

Podden som sprider kunskap

Louise och Lou beslutade att bryta tystnaden och startade en podd för att öka medvetenhet och kunskap om dyskalkyli. De hoppas på så sätt kunna hjälpa andra som drabbats att känna sig mindre ensamma med sina problem.

ANNONS

Responsen varit överväldigande positiv. Både föräldrar till barn med räknesvårigheter och personer som själva lever med dyskalkyli har hört av sig och tackat dem för att de lyfter ämnet.

“Jag kommer ihåg att jag satt och grät i min lärares famn i trean när jag inte klarade av att lära mig treans multiplikationstabell hur mycket jag än tränade”, berättar Lou för MåBra.

Dyslexi liknar dyskalkylimen i stället handlar det om bokstäver. Forskare från University of Cambridge tycker att det är dags att betrakta dyslexi från ett nytt perspektiv. Entreprenören Richard Branson bevisar tydligt att dyslexi inte är ett hinder att lyckas, vilket Dagens PS skrivit om tidigare.

Att leva med dyskalkyli: Utmaningar i vardagen

För personer med dyskalkyli innebär siffror en ständig utmaning, även utanför klassrummet. Louise berättar om hur svårt det kan vara att hantera enkla vardagssysslor som att handla mat. Hon minns en gång när hon råkade beställa 20 kilo potatis istället för ett kilo, eftersom hon inte kunde visualisera mängden.

Lou har liknande problem. Att tolka tidtabeller, hitta rätt perrong eller ens förstå hur lång en vecka är kan vara överväldigande för henne.

Louise har upptäckt ett intresse för musik, och även om hon har svårt för noter – eftersom de påminner om siffror – har musiken hjälpt henne att stärka sitt självförtroende. Det finns alltså sätt att hantera vardagen.

Diagnosen blev en lättnad

ANNONS

En annan person som lever med liknande svårigheter är 11-åriga Leona. Dyskalkyli gör att hon inte riktigt kan hänga med på mattelektionerna. Hon kan inte hålla stora tal i huvudet, och blandar ofta ihop plus och minus, skriver Svenska Dagbladet.

“Jag ser siffrorna, men de kan hoppa. Det är som dyslexi fast med siffror”, förklarar hon för SvD.

Först i fjärde klass kan elever med svårigheter få träffa en specialist. För Leona innebar diagnosen en stor lättnad eftersom den hjälpte henne förstå varför hon har svårigheter med siffror.

Läs också:

Entreprenör, konstnär, ingenjör – perfekt för dyslexi!

Vd använder sin dyslexi som “superpower”

ANNONS

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS