En forskare tror sig ha hittat svaret på hur vi kan komma tillrätta med problemet att tandhälsan försämras så drastiskt när vi blir äldre.
Mest läst i kategorin
Innan Johan Flyborg började forska jobbade han som tandläkare i 30 år och såg att patienters tandhälsa ofta försämrades drastiskt när de blev äldre, det skriver Senioren.
Han säger att både han och hans patienter överrumplades av försämringarna i munnen och att han funderade på vad de kunde bero på.
Nu forskar han om äldres munhälsa vid Blekinge Tekniska Högskola och tror sig ha hittat lösningen på det här problemet.
Forskar om tillämpad hälsoteknik
“Det finns forskning som visar att både tidiga och små försämringar av kognitionen ofta leder till drastiska försämringar av munhälsan, och livskvaliteten. Jag hittade däremot inte vad som skulle kunna vara lösningen på problemet”, säger Johan Flyborg till Senioren.
Han började därför forska om tillämpad hälsoteknik med fokus på användning av en så kallas smart tandborste.
“En smart intelligent tandborste kan kommunicera med wi-fi och Bluetooth och den lagrar, sänder och tar emot data som kommer från sensorer integrerade i tandborsten”, förklarar han för Senioren.
Det gör att det går att se vilka tänder som har rengjorts och hur länge samt hur hårt tandborsten har tryckts mot tänderna.
Kan bli ovärderlig
Johan Flyborg säger att den återkopplingen för många kan vara en ögonöppnare och att för exempelvis strokepatienter, som inte kan känna var i munnen tandborsten är eller vilken del av tänderna som borstas, kan den funktionen vara nödvändig för att bevara munhälsan.
Han menar att det även finns andra användningsområden för smarta tandborstar.
“Med sensorer som kan mäta kroppstemperatur och upptäcka tidiga tecken på infektion kan den smarta tandborsten bli ett ovärderligt verktyg i äldreomsorgen”, säger han till Senioren.
Besparingar hotar äldres munhälsa
Jönköpings kommun ska spara pengar inom vården och nu hotar det att drabba en redan eftersatt munhälsa hos äldre.