News55

Det är inte bara ålder som ger grått hår

En kvinna tittar på en mans gråa hår. Det finns forskning som tyder på att det inte enbart är ålder som ger oss grått hår
Det finns forskning som tyder på att det inte enbart är ålder som ger oss grått hår. (Foto: TT/Frank May/NTB NB)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 02 okt. 2024Publicerad: 02 okt. 2024

Alla känner vi till att vi kan få grått hår av ålder, men forskning visar faktiskt att någonting annat än åldrande kan göra att vårt hår grånar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det finns några få studier om grått hår och stress, och det finns de som funnit ett samband, det skriver CNA Lifestyle.

Stresshormon

En studie vid Harvard universitet bekräftar att det finns ett samband mellan grått hår och stress

Studien publicerades år 2020, den gjordes på möss och visar att när mössen utsattes för stress frigjordes stresshormonet norepinefrin och tömde deras hårsäckar på stamceller som ger pigment till deras päls.

I labbtester som publicerades 2021 visade forskarna att även mänskliga stamceller påverkades på liknande sätt av höga nivåer av stresshormonet norepinefrin, vilket enligt Ya-Chieh Hsu stöder att detta hormon är kopplat till grått hår även hos människor.

Ya-Chieh Hsu är professor i stamceller och regenerativ biologi vid Harvard University och en av författarna till båda dessa studier.

ANNONS

Svårt studera människor

Mössen i studien från 2020 utsattes för stress på olika sätt, band annat genom att de injicerades med en chilipepparliknande kemikalie som framkallade ett ”fly eller fäkta”-svar.

ANNONS

Den här sortens studier är svåra att utföra på människor eftersom forskare inte på ett etiskt sätt kan framkalla stressreaktioner hos människor på det här sättet.

År 2021 publicerades en liten studie där forskare tog hårstrån från 14 frivilliga som hade en del grått hår, en del av deras hårstrån var helt grå, några var delvis grå och några hade inte börjat gråna alls.

Forskarna skapade högupplösta digitala bilder av de olika hårstråna och beräknade när de blev grå med hjälp av uppskattningar av hur snabbt håret växer.

De bad studiedeltagarna markera stressiga upplevelser från det senaste året på en tidslinje, och rangordna dem från minst till mest stressande. 

Fann koppling till stress

Forskarna fann att när ett hårstrå blev grått var det ofta under det mest stressiga ögonblicket på den studiedeltagarens tidslinje.

Enligt Martin Picard, docent i beteendemedicin vid Columbia University och författare till studien, var det här första gången en studie kopplade samman stressande händelser med det exakta ögonblicket ett hårstrå började gråna.

Victoria Barbosa, docent i dermatologi vid University of Chicago, säger att studien erbjöd “vårt första riktiga bevis för att kanske stress faktiskt spelar en roll för vissa människor”, skriver CNA Lifestyle.

ANNONS

Berika ditt vackra silvergråa hår med fler färger

Ett silverfärgat hår kan vara riktigt vackert. Att framhäva det fina och göra det ännu finare lyfter dig och får dig på gott humör.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS