News55

Det bromsar Alzheimer och ger nytt hopp

Artikelbild
Det nya läkemedlet bromsar Alzheimers sjukdom, men det är dyrt att svårtillgängligt. (Foto: Pixabay)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 12 aug. 2024Publicerad: 12 aug. 2024

Under de senaste tre åren har en ny generation av läkemedel mot Alzheimer – kallade anti-amyloidantikroppar – skapat stora förväntningar inom medicinsk forskning och bland patienter. För första gången riktar läkemedlen in sig på en av de grundläggande orsakerna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Trots en del motgångar har många patienter och läkare nu börjat känna en försiktig optimism. New York Times rapporterar.

Sjukdomen bromsas in några månader

Lecanemab, en av de nya läkemedlen, har visat sig kunna bromsa utvecklingen av Alzheimer, vilket förlänger patienternas tid i de tidiga stadierna av sjukdomen.

Den genomsnittliga effekten är en 27-procentig minskning av sjukdomens utveckling. Det ger patienterna i genomsnitt fem månader extra i en fas där de fortfarande kan klara sig själva.

“Medicinen hjälper patienter på så sätt att den drar ut på sjukdomsförloppet och ger dem mer tid innan de kommer att behöva hjälp med allting.” berättar Dr. Gil Rabinovici för New York Times. Han är professor i neurologi vid University of California, San Francisco (UCSF).

ANNONS

Hård reglering

Trots potentialen är tillgången till lecanemab hårt reglerad. Endast cirka 20 procent av Alzheimerspatienter uppfyller kraven för att få medicinen utskriven.

Först och främst måste patienten diagnostiseras med mild kognitiv funktionsnedsättning eller mild demens. Dessutom krävs bevis på amyloidplack i hjärnan, vilket upptäcks genom en PET-skanning eller en lumbalpunktion.

ANNONS

Patienterna måste också genomgå en MRT för att utesluta andra nevrologiska sjukdomar. de måste också göra genetiska tester för att undersöka om de bär på APOE4-genen som ökar risken för allvarliga biverkningar. Känslighet mot medicinen kan i sådana fall orsaka hjärnsvullnad och blödningar.

Enligt en ny studie kommer personer som bär på två kopior av genen ApoE4 med all säkerhet utveckla Alzheimers sjukdom.

Trots risker och höga kostnader är både patienter och läkare optimistiska. Alzheimers sjukdom är en förödande diagnos och varje möjlighet att bromsa sjukdomen är välkommen. (Foto: pexels)

Risker och biverkningar

Lecanemab är inget riskfritt läkemedel. Den allvarligaste biverkningen är ett tillstånd kallat ARIA (amyloidrelaterade avbildningsavvikelser) som kan leda till hjärnsvullnad och blödningar.

Under kliniska prövningar rapporterades att mellan mellan 5 och 39 procent av patienterna fick likartade biverkningar, beroende på deras genetiska bakgrund.

Dr. Ronald Petersen, chef för Mayo Clinics Alzheimers sjukdomsforskningscenter, betonar vikten av noggranna överväganden innan lecanemab skrivs ut: “Vi vill först säkerställa att det inte finns andra förklaringar till de kognitiva problemen.”

Viss optimism

ANNONS

Trots risker och höga kostnader är både patienter och läkare optimistiska. Alzheimers sjukdom är en förödande diagnos, och varje möjlighet att bromsa sjukdomen är välkommen.

Med läkemedel som Lecanemab och det nyligen godkända Donanemab på marknaden, finns ökat hopp.

Läs också:

Forskare har hittat genetisk form av Alzheimers

Ny behandling av Alzheimer

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS