News55

Detta är blodgruppen som har bättre skydd mot allvarliga sjukdomar

Artikelbild
Foto: Stina Stjernkvist / TT Kod 11610
Alva Bergland
Alva Bergland
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 17 juli 2021

Ny forskning visar att din blodgrupp har ett finger i spelet när det kommer till risken att drabbas av cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och försämrat minne. Men en blodgrupp har ett bättre skydd överlag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Illustrerad Vetenskap skriver om forskningen som visar vilka risker du löper för att drabbas av allvarliga sjukdomar såsom cancer och försämrat minne.

Blodgrupp 0

Statistiskt sett löper en person med denna blodgrupp mindre risk av att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, försämrat minne och cancer. En av teorierna gällande det sistnämnda är att de övriga blodgrupperna får immunförsvaret att arbeta hårt, vilket gör att kroppen långsamt löper risk att utveckla cancer.

Det finns även forskning som visar att blodgrupp 0 löper mindre risk att drabbas av corona. Detta enligt en studie från danska Aarhus Universitet och Syddansk Universitet. 

Blodgrupp AB

Enligt en studie som Illustrerad Vetenskap hänvisar till, löper personer med blodgrupp AB hela 82% större risk att drabbas av minnesproblem. Forskarnas förklaring är att blodgrupp AB gör att blodet stelnar snabbare, vilket i sin tur kan leda till små blodproppar med försämrat minne som konsekvens.

Blodgrupp AB och A

Som nämnt innan har personer med blodgrupp 0 generellt bättre skydd mot corona, men fallet är värre för blodgrupp AB och A. I artikeln hänvisas det till en kanadensisk studie löper blodgrupp AB och A större risk för att både smittas och drabbas av ett allvarligt sjukdomsförlopp. I studien undersöktes 95 stycken sjuka covidpatienter. Personer bland patienterna med blodgrupp AB och A var oftare i behov av respirator.

ANNONS

Patienterna med blodgrupp AB och A drabbades även oftare av njursvikt, vilket ledde till att de spenderade längre tid på sjukhuset i jämförelse med patienterna med blodgrupp 0 eller B.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS