Ofta lyfts fysisk aktivitet och mat fram som hörnstenar för ett långt och hälsosamt liv. Men det finns en helt annan faktor som inte får glömmas bort: meningsfullhet.
Mest läst i kategorin
Enligt forskning från Okinawa Centenarian Study är sökandet efter meningsfullhet och social interaktion lika viktigt som motion för att främja en långlivad och frisk ålderdom.
Professor Lars-Christer Hydén, expert i socialpsykologi vid Linköpings universitet, poängterar att människans välbefinnande och livskvalitet är starkt kopplade till känslan av mening i tillvaron.
– Jag kallar det sökandet efter meningsfullhet. Kaloribegränsning och andra fysiska faktorer är viktiga, men för att förstå varför man ska bry sig om det, behöver man känna att livet har en mening och att man vill leva det, säger professorn till Forskning.se.
Läs mer: Studie: Så kan du förlänga livet
Ett meningsfullt liv
Att göra gott för andra är något som ger livet en känsla av mening. Att osjälviskt ställa upp för något eller någon ger våra liv ett högre syfte, visar forskning. Det kan vara att engagera sig i något man brinner för. Kanske hjälpa en granne, ta hand om ett husdjur eller börja kämpa för en angelägen samhällsfråga, skriver Allas.
I andra kulturer har man förstått värdet i detta och i Japan kallas det för Ikigai – en känsla av att tillvaron är meningsfull, skriver MåBra.
Att vara en del av en familj eller umgås med vänner är också viktigt för att uppleva meningsfullhet. Att fortsätta vara aktiv i sociala sammanhang, både fysiskt och psykiskt, är avgörande för att undvika känslor av isolering och ensamhet. Om man saknar detta kan det leda till försämrad hälsa och ökad risk för depression eller till och med självmord. Just självmord och psykisk ohälsa har ökat markant i Sverige på senare år. För närvarande undersöker forskare en ny metod för att motverka problemet.
– Man behöver inte tillbringa dagar i sträck med andra människor, poängen är inte att det ska vara intensivt. Det kan räcka med att gå med i en bok- eller studiecirkel som sätter igång hjärnan. Det viktigaste är en slags regelbundenhet, säger professor Lars-Christer Hydén till Forskning.se.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.