Det är bra att dagdrömma, hjärnans behov av återhämtning och att sortera tankarna kan störas av effektivitet, fokus och sociala medier.


Mest läst i kategorin
Att dagdrömma, släppa fokus och låta tankarna vandra, ger flera hälsofördelar, forskning pekar på att det även skulle kunna utveckla våra hjärnor, det skriver Sveriges Radio Vetenskapsradion.
Men det moderna samhällets strävan efter effektivitet och att hålla fokus blir lite av en negativ spiral, stress driver oss till att vi måste göra någonting och hittar vi inte någon lösning driver det på ny stress så vi hela tiden har en hög stressnivå.
Dagdrömmar kategoriseras ofta som någon sorts otyglade tankar och som någonting dåligt då det är bättre att kunna vara fokuserad och effektiv, och att vara i nuet. Forskning visar dock att dagdrömmar fyller en viktig funktion i våra hjärnor.
Fokus eller tankar
Det finns två huvudsakliga lägen för hjärnan, antingen är vi fokuserade på en uppgift som ligger utanför oss, men vi kan glida bort i tanken och tappa vårt fokus på uppgiften, då hamnar vi i det andra läget.
“När jag har nån akut situation som skapar sensorisk information som jag måste på något vis använda min hjärnkapacitet för att försöka förstå så kommer ju hjärnaktiviteten vara oberoende av saker och ting som händer just nu i omvärlden och det är ju det vi kallar för tänkande”, säger Henrik Jörntell till Vetenskapsradion.
Han är professor i neurovetenskap vid Lunds universitet och har forskat om varför vi dagdrömmer och vilken roll dagdrömmar spelar.
När ingen akut situation skapar sensorisk information, alltså något kroppsligt eller sinnligt intryck, som hjärnan måste registrera och ta ställning till, kan den i stället hålla på med annan typ av tankeverksamhet.
Den kan bearbeta sinnesintryck, tänka framåt, göra prognoser, något som sker i en växelverkan genom att intryck tas upp och sedan bearbetas, det här sker så tätt och sömlöst att vi knappt märker det.
Men vi kan frivilligt, eller ofrivilligt, hamna lite mer i den här inre processen och börja dagdrömma.
“Den absolut största delen av vår hjärnaktivitet under vaket tillstånd går egentligen åt till att tänka eller göra olika typer av förutspåelser och när vi verkligen hänger oss åt den här verksamheten så blir det på ett väldigt djupt plan och det är det vi vanligtvis kallar för dagdrömmar”, säger Henrik Jörntell till Vetenskapsradion.
Han förklarar att dagdrömmar egentligen bara är ett extremfall av det som normalt pågår i hjärnan.
Det är alltså bra för oss att tappa fokus på det här sättet och dagdrömma, det har man sett i flera studier.
Senaste nytt
Gav bättre minne
En sådan studie har gjorts av en forskargrupp vid Harvard University. De ville undersöka dagdrömmarnas konsekvenser på hjärnan genom att göra en studie på möss.
Det finns ingen anledning att tro att mushjärnan fungerar på ett annorlunda sätt när det gäller mekanismen med att dagdrömma så det forskarna fann fungerar troligtvis likadant för människor.
Forskarna kunde se att mössens hjärnors plasticitet, alltså förmågan att organisera om vägarna för information, blev bättre av dagdrömmar, deras hjärnor blev alltså lite mer effektiva på att skicka information så att mössen fick bättre minne och bättre inlärningsförmåga.
Leder till mindre stress
Om det här stämmer även för oss människor gör alltså dagrdrömmeri våra hjärnor lite bättre. Det finns även annan forskning som visar att dagdrömmar är viktiga för våra hjärnors hälsa.
Henrik Jörntell säger att våra dagdrömmar har en bearbetningsfunktion som är viktig för oss.
“Dagdrömmandet och drömmandet i stort är en väldigt viktig del för hjärnans hälsotillstånd. Hjärnan upplever att den har en bättre förståelse av vad omvärlden är för nånting, det i sig leder till lägre stress och lägre stress leder omedelbart till ett bättre välmående, men även på sikt minskar det hälsorisker”, säger han till Vetenskapsradion.

Så kan du hjälpa din hjärna att vila
Det är svårt att tänka på ingenting för vår hjärna producerar tankar även när vi inte vill ha dem, men det finns knep som kan hjälpa om du vill vila från dina tankar.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.