Är det så att en person som gått igenom en svår sjukdom får en slags ny kraft att leva? Journalisten, författaren och konstnären Elisabet Höglund upplevde att det var så. I hennes nya bok “Nio liv - Att överleva livshotande trauman” berättar hon om sin egen och andras resa - med förhoppning att inspirera andra att kämpa och inte ge upp.
Mest läst i kategorin
En stor och livshotande cancertumör upptäcktes på Elisabet Höglunds bukspottkörtel för tio år sedan.
-Jag låg på sjukhus i tre månader, var väldigt sjuk och var väldigt nära att dö för att jag fick så svåra komplikationer. Men jag bestämde mig för att ta mig tillbaka.
De bästa åren
Hon berättade om sin kamp i boken “Nattens änglar” som kom 2012. Nu har det gått tio år och sjukdomen har inte kommit tillbaka.
-De här åren har varit de bästa i mitt liv trots att jag gått igenom en så svår sjukdom. Jag har gjort mer intressanta saker de här åren än de 30 år innan jag blev sjuk. Jag har funderat på vad det beror på.
Elisabet Höglund upplevde att hon fått en slags ny kraft att leva och började läsa om på nätet om posttraumatiska syndrom. Det var då hon upptäckte något som hette posttraumatisk tillväxt.
-Man talar ofta om tråkiga följder av ett trauma, men sällan om att någon kan gå stärkt ur ett svårt trauma.
Ville berätta
Elisabet Höglund kände att hon var ett exempel på en person med posttraumatisk tillväxt. Hon ville berätta om hur hon tog sig ur traumat.
-Men jag ville inte bara berätta om mig själv. Jag ville visa att jag är en del av en större gemenskap, att det finns fler exempel som bevisar tesen att man kan gå stärkt ur ett svårt trauma och leva ett minst lika bra liv, eller kanske till och med bättre liv, efter traumat.
Hon letade och hittade en lång rad intressanta människor både i Sverige och USA. En av dem är Christoffer Lindhe som blev överkörd av att godståg när han var 17. Han miste båda benen, ena armen och var nära att dö.
-Men han skulle inte låta sig krossas av sitt handikapp efter olyckan utan göra något bra av det, säger Elisabet Höglund och berättar att han fortsatte att tävlingssimma och att han även utvecklat en fotprotes.
Ödmjuk och klokare
Hennes arbete resulterade i den nya boken “Nio liv” och Elisabet Höglunds förhoppning är att den kan inspirera andra att inte ge upp och låta sjukdomen ta över.
-Att inte hänfalla åt självömkan, misströstan och negativism.
För Elisabet Höglunds del handlade det om att kämpa och bli som den “gamla” Elisabet igen.
-Det blev jag på sätt och vis. Men mer ödmjuk och klokare. Tidigare trodde jag att jag var odödlig. Det här har lärt mig att även den till synes mest odödliga kan drabbas av något väldigt dödligt, men också ta sig igenom det.
Fysisk träning
Fysisk träning blev en viktig del i hennes väg tillbaka. Hon berättar att hon, trots att hon var fullständigt slut i början, ändå kämpade en kvart på cykel inomhus.
-Det är mitt tips till andra, försök att träna. Blir man starkare fysiskt blir man också psykiskt starkare.
Boken “Nio liv – Att överleva livshotande trauman” ges ut på Ekerlids förlag den 17 mars. Titeln anspelar på katten som sägs ha nio liv.
-Ingen av oss har nio liv, vi har ett liv. Men vi kan göra det så rikt som möjligt.