News55

Elva sanningar tar död på myter om bröstcancer

En staty av en kvinna som håller handen för bröstet. Det finns många myter om bröstcancer, en sakkunnig på Cancerfonden hjälper till att reda ut vad som egentligen är sant
Det finns många myter om bröstcancer, en sakkunnig på Cancerfonden hjälper till att reda ut vad som egentligen är sant. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 17 okt. 2024Publicerad: 16 okt. 2024

Det finns många myter om vad som kan öka risken för eller orsaka bröstcancer, här är sanningen om elva av dem.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Elizabeth Johansson, sakkunnig på Cancerfonden hjälper tidningen Land att reda ut elva myter om bröstcancer.

Myt ett

En myt säger att bröstcancer alltid uppträder som en knöl i bröstet, men så är det inte, det kan vara en annan förändring man känner, som en sträng eller en strimma.

När du känner någonting som du aldrig tidigare känt i ditt bröst ska du alltid se till att få det undersökt.

ANNONS

Myt två

Men kom ihåg att alla knölar i brösten är inte farliga, de flesta förändringar som upptäcks är inte cancer.

Den som hittar en förändring vid menstruationen som är kvar efter mensen ska dock gå och få den undersökt på bröstmottagning, vårdcentral eller hos en gynekolog.

Myt tre

ANNONS

Att kvinnor med små bröst löper mindre risk att drabbas av bröstcancer är en felaktig myt.

Det finns en ökad risk för kvinnor med mycket körtelvävnad, så kallade täta bröst, men det har ingenting med bröstens storlek att göra.

Myt fyra

Myten att kvinnor med bröstcancer i släkten löper ökad risk att själva drabbas stämmer oftast inte, för de flesta som drabbas finns ingen ärftlighetsfaktor.

Det är bara i 5 till 10 procent av alla bröstcancerfall som det finns en ärftlighet.

“Om man har flera kvinnor i släkten med bröstcancer, eller någon som har drabbats väldigt ung, kan man ta kontakt med en ärftlighetsmottagning och testa sig”, säger Elizabeth Johansson till Land.

Myt fem, sex och sju

Myten att p-piller kan orsaka bröstcancer stämmer till viss del, med den äldre generationens p-piller ökade risken något och de nyare sorterna är inte heller helt riskfria. Enligt studier kan lång tids användning av p-piller ge viss ökad risk.

ANNONS

Myten att en abort ökar riken för bröstcancer har uppkommit eftersom man tänker att det stör hormoncykeln, men det finns inga undersökningar som har hittat något sådant samband.

Det finns en myt om att fertilitetsbehandlingar ökar risken men det finns inga vetenskapliga bevis för det.

Myt åtta

Det finns en myt som säger att deodoranter kan öka risken för bröstcancer genom att de täpper till kroppens reningssystem så att gifter stannar kvar och får cellerna att mutera och utveckla tumörer.

Det här är enligt Elizabeth Johansson helt fel, i deodoranter finns det ingenting som kan orsaka cellskador och det finns inget belägg för att de gör att gifter stannar kavar i kroppen.

Myt nio

Det finns en annan myt om att bygelbehåar täpper till och hämmar kroppens lymfsystem så att gifter samlas i kroppen och orsakar cancer, men det stämmer inte heller.

Elizabeth Johansson förklarar kroppen inte fungerar så.

ANNONS

Myt tio och elva

Myten att bröstimplantat orsakar cancer stämmer inte heller, men det kan vara svårare att känna eventuella förändringar i brösten för kvinnor som förstorat sina bröst med implantat.

Många tror att män inte kan få bröstcancer, men det kan de och det yttrar sig på precis samma sätt som för kvinnor och de får samma behandling, det skriver Land.

Fem faktorer som skyddar mot bröstcancer

Det går att både minska och öka risken för bröstcancer, här är fem viktiga faktorer som skyddar och som det är bra att ha koll på.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS