Den härligt gröna matcha-latten är inte bara god, den kan även hjälpa till att hålla din mun frisk genom att skyddar ditt tandkött och dina tänder.
Mest läst i kategorin
Det finmalda kinesiska gröna teet matcha, som numer är mer populärt i Japan än i Kina, blandas ofta med mjölk och dricks som en latte, det skriver Newsweek.
Hämmar bakterier
Forskning har funnit att vanligt grönt te kan hämma tillväxten av farliga bakterier som E. coli, och att bakterien Porphyromonas gingivalis har sämre förmåga att fästa vid celler inuti munnen efter exponering för extrakt av grönt te.
Matcha görs med bladen från teväxten Camellia sinensis, som länge har förknippats med antimikrobiella effekter.
Enligt en vetenskaplig artikel kan matcha hålla den svåra tandköttssjukdomen parodontit i schack.
Senaste nytt
Paradontit
Parodontit är en allvarlig tandköttsinfektion som, om den inte behandlas, kan leda till tandlossning eller till och med förstöra käkbenet.
Plack bildas på tänderna på grund av att Bakterier i munnen livnär sig på sockerarter i maten, om de inte tas bort kan de stelna under tandköttskanten och bli tandsten.
En av de viktigaste bakteriearterna som är involverade i den här processen är just Porphyromonas gingivalis, eller P. gingivalis.
Ju längre plack och tandsten finns kvar på tänderna, desto mer irriteras den del av tandköttet som ligger runt tandbasen. Irritationen kan orsaka inflammation i tandköttet och så småningom leda till parodontit.
Kan förebygga
Bakterien P. gingivalis är en ledande orsak till parodontit, och forskarna har upptäckt att den bakterien hämmas av matcha.
I sin artikel skriver forskarna att matcha kan vara kliniskt användbart för förebyggande och behandling av parodontit.
I laboratorieexperiment fann de att tillväxten av P. gingivalis hämmades av matcha.
Forskarna testade en matchalösning mot 16 arter av munbakterier och fann att nästan alla P. gingivalis-celler var döda efter två timmars exponering, efter fyra timmar var alla döda.
Forskarna testade även effekterna av matcha i munvatten på 45 personer med parodontit, de fann att de som använde munvattnet hade signifikant lägre nivåer av P. gingivalis i sin saliv än de som inte gjorde det.
Raseri mot chockhöga tandläkar-räkningar
Är det rimligt att det ska kosta uppåt 100 000 kronor att gå till tandläkaren för en pensionär?
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.