News55

En god kopp matcha är bra för din munhälsa

En matcha-latte. En latte på det gröna teet matcha har visat sig vara bra för vår munhälsa
En latte på det gröna teet matcha har visat sig vara bra för vår munhälsa. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 maj 2024Publicerad: 23 maj 2024

Den härligt gröna matcha-latten är inte bara god, den kan även hjälpa till att hålla din mun frisk genom att skyddar ditt tandkött och dina tänder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det finmalda kinesiska gröna teet matcha, som numer är mer populärt i Japan än i Kina, blandas ofta med mjölk och dricks som en latte, det skriver Newsweek.

Hämmar bakterier

Forskning har funnit att vanligt grönt te kan hämma tillväxten av farliga bakterier som E. coli, och att bakterien Porphyromonas gingivalis har sämre förmåga att fästa vid celler inuti munnen efter exponering för extrakt av grönt te.

Matcha görs med bladen från teväxten Camellia sinensis, som länge har förknippats med antimikrobiella effekter. 

Enligt en vetenskaplig artikel kan matcha hålla den svåra tandköttssjukdomen parodontit i schack.

ANNONS

Paradontit

Parodontit är en allvarlig tandköttsinfektion som, om den inte behandlas, kan leda till tandlossning eller till och med förstöra käkbenet.

Plack bildas på tänderna på grund av att Bakterier i munnen livnär sig på sockerarter i maten, om de inte tas bort kan de stelna under tandköttskanten och bli tandsten. 

ANNONS

En av de viktigaste bakteriearterna som är involverade i den här processen är just Porphyromonas gingivalis, eller P. gingivalis.

Ju längre plack och tandsten finns kvar på tänderna, desto mer irriteras den del av tandköttet som ligger runt tandbasen. Irritationen kan orsaka inflammation i tandköttet och så småningom leda till parodontit.

Kan förebygga

Bakterien P. gingivalis är en ledande orsak till parodontit, och forskarna har upptäckt att den bakterien hämmas av matcha.

I sin artikel skriver forskarna att matcha kan vara kliniskt användbart för förebyggande och behandling av parodontit.

I laboratorieexperiment fann de att tillväxten av P. gingivalis hämmades av matcha. 

Forskarna testade en matchalösning mot 16 arter av munbakterier och fann att nästan alla P. gingivalis-celler var döda efter två timmars exponering, efter fyra timmar var alla döda.

Forskarna testade även effekterna av matcha i munvatten på 45 personer med parodontit, de fann att de som använde munvattnet hade signifikant lägre nivåer av P. gingivalis i sin saliv än de som inte gjorde det.

ANNONS

Raseri mot chockhöga tandläkar-räkningar

Är det rimligt att det ska kosta uppåt 100 000 kronor att gå till tandläkaren för en pensionär?

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS