En mysig tradition i adventstider kan vara hälsofarlig och det finns några vanliga misstag att se upp för. Det rapporterar TV4.
Mest läst i kategorin
På vintern blir tända ljus en tröst i mörkret. Men det är inte alltid hälsosamt med brinnande ljus, skriver TV4 Nyheterna.
Enligt studier kan risken för hjärt- och kärlsjukdomar öka eftersom det bildas sotpartiklar och koldioxid när ljusen brinner. Men det är avgörande hur ljusen brinner, enligt Magnus Svartengren, läkare och professor i arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet.
– Det är mer frågan om hur ljusen brinner bra eller dåligt. Brinner den dåligt blir det ofullständig förbränning och det är det sämsta, säger han till TV4 Nyheterna.
Att vara uppmärksam på om ljusen sotar eller inte är ett sätt att se till att skydda sig från skadliga partiklar. Dessutom ska man undvika att ljusen står i drag.
– Ljusen kan brinna stillsamt och vackert men det kan generera stora mängder av de här fina partiklarna som man kan mäta.
Det är ingen större skillnad på stearinljus eller paraffinljus enligt professorn. Däremot är antalet ljus avgörande.
– Om man mäter ultrafina partiklar under 100 nanometer, så ökar de kraftigt om man tänder ett ljus. Så det blir mycket partiklar. Men jag skulle säga att det farliga är antalet ljus – bor du i ett hav av ljus blir det nog höga halter, säger han.
Ljus med färg eller doft är bäst att undvika. Doftljus innehåller aromatiska ämnen som blir giftiga när de brinner.
Den som tycker om levande ljus i juletider och vintermörkret behöver inte vara alltför bekymrad. Brinner ljusen rätt och är fria från doft- och färgämnen finns det inte så mycket att oroa sig över. Bilavgaser är exempelvis värre för hälsan än tända ljus.
– Själv skulle jag nog unna mig att tända ett ljus när det är mörkt, säger Svartengren.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.