Ett forskarteam vid Göteborgs universitet har nyligen upptäckt en antikroppsliknande molekyl som kan ge skydd mot olika virus hos möss. Förhoppningsvis bidrar den till nya behandlingar och vaccin mot influensa i framtiden.
Mest läst i kategorin
Influensa är ett pågående hot mot den globala folkhälsan. Virusinfektioner orsakar säsongsbundna epidemier som årligen skördar hundratusentals dödsfall globalt, meddelar Göteborgs Universitet.
Upptäckten av molekylen kan bidra till bättre skydd under aktiva infektioner och dessutom bana väg för vacciner som är effektiva mot flera varianter av influensavirus.
MISSA INTE: Löpning: Så lyckades 55-åriga Hilde springa 366 maraton på ett år. News 55
En ovanlig upptäckt – kan skydda mot olika virus
Den har flera positiva egenskaper, bland annat anpassningsbarhet till olika typer av virus.
“Det är ovanligt att hitta en molekyl som kan skydda mot så många olika influensavirus. Vi har dessutom sett att virus som försöker mutera för att undvika molekylen förlorar sin förmåga att växa effektivt, vilket är en stor fördel” berättar Davide Angeletti, universitetslektor i immunologi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och studiens seniora författare.
Senaste nytt
Lång väg kvar till behandling
Trots att resultaten ser lovande ut, är det fortfarande långt kvar innan upptäckten kan omsättas i en behandling och vaccin mot virus.
Forskare måste först testa molekylen på fler djurarter och därefter på människor genom kliniska studier. Därefter utvärderar de hur pass säker och effektiv den är mot olika typer av virus innan behandling kan bli tillgänglig för allmänheten.
Molekylen: Kam förhindra infektioner
Molekylen binder an till ytproteinet hos virus och har visat sig kunna förhindra utbrott av infektioner. Det är en så kallad nanokropp som forskare kallar E 10. Den skyddar möss mot flera olika influensavirus, även virus som kan orsaka epidemier.
Molekylen binder an till en del av virusets ytprotein som är gemensam för flera influensatyper inklusive fågelinfluensan H7N9 och vanliga mänskliga influensavirus som H1N1 och H3N2.
Samarbete mellan Kina och Sverige
I denna studie har forskare i Sverige och Kina samarbetat. De har sedan publicerat resultaten i tidskriften Nature Communications.
Zhao-Shan Chen, doktorand från Kina och huvudförfattare, var först med att isolera molekylen E10 hos Alpacka. Han lyckades göra detta i professor Qiyun Zhu:s laboratorium vid Jordbruks akademin i Kina.
Zhao-Shan Chen fortsatte därefter sina studier i Davide Angelettis laboratorium vid Göteborgs universitet, där man testade molekylernas skyddseffekt mot olika influensavirus.
LÄS OCKSÅ:
Kunskaper i svenska ska bli bättre inom vården. News 55
Vistelse i naturen gör underverk för hjärnan. News 55
Slarv på apotek tog nästan livet av patient. News 55
Europas största pensionsfond dumpar Tesla. Dagens PS
Fokus på samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Fokus på samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55