News55

Experter: Så kan Sverige stängas ner

Artikelbild
Ännu striktare restriktioner kan snart bli verklighet. Munskydd på offentliga platser kan snart komma att omprövas enligt experterna.
Linus Ahlgren
Linus Ahlgren
Uppdaterad: 18 nov. 2020Publicerad: 18 nov. 2020

Restriktionerna för att förhindra coronasmittan har nyligen skärpts. Det här tror experterna kommer härnäst, skriver Expressen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hittills har regeringen infört förbud på sammankomster med fler än åtta personer och alkoholförbud på krogen efter klockan 22. Därtill har olika råd skärpts. Besked om hur restriktionerna ser ut vid jul, väntas komma vid lucia.

Till Aftonbladet säger Anders Tegnell att FHMs ambition är att avsluta de lokala råden till den 13 december för att istället komma med nationella råd inför julhelgen.

Så vad säger då Experterna? Infektionsläkare vid Uppsala universitetssjukhus, Fredrik Sund, säger i Aktuellt att utegångsförbud kan komma att bli verklighet. Det är dags att se över konsekvenser och att eget ansvar inte längre kan ses som lösningen hävdar han:

– Jag tror att vi måste gå in med skarpare restriktioner, för nu har vi sett att det är för tandlöst, säger han till SVT.

Bo Lundbäck, senior professor i lungsjukdomars kliniska epidemiologi vid Göteborgs universitet, säger till Expressen att han tycker att skolorna borde stänga omedelbart:

– Man borde stänga skolorna och gymnasieskolorna och inte vänta till efter jul, eftersom det är nu som man har en kraftig smittspridning.

En omprövning av munskyddets vara eller icke vara är ett måste. Det anser Staffan Normark, ordförande i Kungliga Vetenskapsakademiens expertgrupp om covid-19, som också är inne på linjen att inte bara individens ansvar räcker:

– Nu måste man peka med hela handen. Det är viktigt för att kunna ta de striktare besluten, säger han till Expressen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS