News55

Farliga evighetskemikalier tas upp via huden

En person använder tandtråd. PFAS finns i allt från tandtråd till livsmedelsförpackningar och nu har det visa sig att dessa farliga evighetskemikalier kan ta sig in i vår kropp via huden
PFAS finns i allt från tandtråd till livsmedelsförpackningar och nu har det visa sig att dessa farliga evighetskemikalier kan ta sig in i vår kropp via huden. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 26 juni 2024Publicerad: 26 juni 2024

Forskare varnar för att giftiga evighetskemikalier som bryts ned väldigt långsamt kan ta sig in i våra kroppar genom huden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För första gången har forskare funnit att giftiga, så kallade evighetskemikalier, kan passera genom huden och komma in i vårt blodomlopp, det skriver Newsweek.

De kallas evighetskemikalier eftersom de bryts ned väldigt långsamt och stannar kvar i sin omgivande miljö.

Ett exempel är per- och polyfluorerade alkylsubstanser, eller PFAS, en klass av kemikalier som finns i många av våra vardagsprodukter, exempelvis toalettpapper, livsmedelsförpackningar, kosmetika och tandtråd. 

PFAS kan hittas i jord, hav och vattendrag runt om i världen.

Samband med sjukdomar

Enligt U.S. Agency for Toxic Substances and Disease Registry har många studier funnit samband mellan PFAS-exponering och förhöjt kolesterol och blodtryck, minskad immunitet, reproduktionsproblem och en ökad risk för vissa cancerformer.

Det är redan känt att PFAS kan komma in i våra kroppar på olika sätt, som via mat och dricksvatten och genom att vi andas in dem. 

Tidigare har det dock antagits att de inte kan tränga igenom den mänskliga huden.

ANNONS
ANNONS

Tas upp via huden

“Förmågan hos dessa kemikalier att absorberas genom huden har tidigare avfärdats eftersom molekylerna joniseras. Den elektriska laddningen som ger dem förmågan att stöta bort vatten och fläckar ansågs också göra dem oförmögna att passera hudmembranet”, säger Oddny Ragnarsdóttir, forskare i spårkemisk analys vid universitetet i Birmingham i Storbritannien, i ett pressmeddelande

Hon säger vidare att deras studie visar att den teorin inte alltid stämmer och att upptag genom huden faktiskt kan vara en betydande källa till exponering för de här skadliga kemikalierna.

Forskarna använde hudmodeller i 3D för att analysera absorptionen av de 17 PFAS som är mest använda, av dem visade sig 15 absorberas av mänsklig hud.

Särskilt PFAS med en kortare molekylstruktur verkade lättare absorberas av huden.

“Detta är viktigt eftersom vi ser en förändring i industrin mot kemikalier med kortare kedjelängder eftersom dessa tros vara mindre giftiga. Men bytet kan innebära att vi absorberar fler av dem, så vi behöver veta mer om riskerna”, säger studiens medförfattare Stuart Harrad, professor i miljökemi vid University of Birmingham, i pressmeddelandet.

Unga som äter “nyttigt” har högre PFAS-halter

Unga som äter enligt kostråden har högre halter av “evighetskemikalierna” PFAS i kroppen än de som äter onyttigare mat, visar ny svensk forskning. Mängden fisk och skaldjur på tallriken verkar spela in.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS