News55

Farliga hormonstörande ämnen har hittats i svenskars blod

En kvinna tar blodprov på en man och ett blodprov hålls upp. I en ny studie har en typ av hormonstörande ämnen har för första gången hittats i svenskars blod
I en ny studie har en typ av hormonstörande ämnen har för första gången hittats i svenskars blod. (Foto: Canva)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 15 apr. 2025Publicerad: 15 apr. 2025

För första gången har en ny typ av miljöföroreningar hittats i svenskars blod, vissa av dessa ämnen är hormonstörande och kan påverka fertiliteten.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Så kallade syntetiska fenolära antioxidanter, SPA:er, är ämnen som används i många produkter för att öka materials hållbarhet, de finns bland annat i livsmedelsförpackningar, kläder, hudvårdsprodukter och plaster.

Europeiska kemikaliemyndigheten, Echa, har identifierat en del av dessa ämnen som potentiellt problematiska och de finns uppförda på EU:s lista över särskilt farliga, på grund av den påverkan de har på fertiliteten, deras hormonstörande egenskaper och, eller, för att de ansamlas i kroppen.

Hittats i svenskars blod

SPA:er har hu för första gången undersökts och hittats i svenskars blod. Tidigare har studier i Kina och USA hittat dessa ämnen både i människor och i miljön.

I en studie från Stockholms universitet har nu SPA:er hittats i blod från 30 bloddonatorer i Stockholm.

“Den här studien är en första indikation på att vi har en hög exponering av SPA:er även i Sverige. Undersökningar på fler individer i olika delar av Sverige behöver göras för att vi ska förstå vidden av problemet”, säger Josefin Engelhardt i ett pressmeddelande.

Hon är doktorand vid Institutionen för miljövetenskap vid Stockholms universitet och har lett studien. Hon lade fram sin avhandling i slutet av mars.

ANNONS

Höga halter

ANNONS

En del i förklaringen till varför dessa ämnen inte har upptäckts tidigare ligger i den analytiska metoden eftersom de används i plast och laboratoriematerial.

Det gör att det krävs noggranna insatser för att säkerställa att de halter som uppmäts i blod inte har tillförts under själva bearbetningen av proverna.

Nu har en analytisk metod presenterats och det gör att fler prover kan analyseras så att spridningen av dessa ämnen kan undersökas.

“Vi vet inte vad konsekvensen blir av en exponering av dessa ämnen under lång tid, men att de finns i höga halter i blodet är tillräckligt för att agera och minska halterna enligt Riksdagens miljökvalitetsmål ‘Giftfri miljö'”, säger Josefin Engelhardt i pressmeddelandet.

Hon tycker att studiens resultat är oroande.

“Det här är en liten studie, men en första indikation på att vi har en hög exponering av SPA:er även i Sverige”, säger hon till SVT.

Efterlyser lagstiftning

Problemet med de här ämnena är att de finns överallt i vår vardag och Josefin Engelhardt tycker att det bästa vore en EU-lagstiftning som förbjuder dem i produkter.

ANNONS

“För då blir vi av med exponeringen nästan direkt”, säger hon till SVT.

För att dessa ämnen ska regleras på EU-nivå behöver vi veta hur toxiska de är och hur stor spridningen i människor och naturen är.

“Kan vi visa att det är ett utbrett problem borde vi kunna få till en lagstiftning relativt snabbt, om våra myndigheter vill det”, säger hon till SVT.

Nanoplast i kroppen kan ge antibiotikaresistenta bakterier

Nanoplast är minimala plastbitar som är så små att vi inte ens kan se dem, de kan ta sig in i våra kroppar och göra oss sjuka eller förhindra att vi blir friska.



Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS
ANNONS