Lärde vi någonting av pandemin och vad gör regeringen för att vi ska stå bättre rustade om en ny pandemi dyker upp?
Mest läst i kategorin
Covid-19-pandemin lämnade bestående spår i hela världen, även här i Sverige. Det var många som dog och många lever fortfarande med hälsoproblem som sjukdomen orsakade.
Den här veckan blev det fem år sedan det första fallet av covid-19 rapporterades i Sverige, det skriver Senioren.
Vad regeringen gör
Socialminister Jakob Forssmed (KD) skriver i en debattartikel i Altinget att våra förutsättningar att hantera en pandemi är bättre i dag ände de var 2020.
Han skriver att det dessvärre inte går att utesluta att Sverige i framtiden ställs inför en ny pandemi, utan att det tvärtom är väldigt sannolikt.
“Därför är jag glad över allt det arbete som vi nu gör och som har gjorts i Regeringskansliet för att säkerställa att Sverige är bättre rustat inför eventuella framtida pandemier”, skriver han i Altinget.
Han tar som exempel att en särskild utredare, professor Jan Albert, har fått i uppdrag att lämna underlag till en strategi för framtida pandemihantering.
Därutöver har Folkhälsomyndigheten fått i uppdrag att säkerställa tillgången till vaccin för befolkningen vid en influensapandemi och säkerställa tillgången till antivirala läkemedel vid en eventuell pandemi. Dessutom har myndighetens uppdrag gällande kommunikation och information till allmänheten förtydligats.
Och Socialstyrelsen ska, tillsammans med Läkemedelsverket, E-hälsomyndigheten, Folkhälsomyndigheten samt Sveriges kommuner och regioner, etablera en nationell struktur för samverkan för hälso- och sjukvårdens försörjningsberedskap av sjukvårdsprodukter och utrustning som behövs för att kunna ge god vård.
Senaste nytt
Politiskt ansvarstagande krävs
Jakob Forssmed skriver att det dock krävs mer än beredskap och regelverk i en kris, det krävs även förmåga att kunna agera i en situation där man inte har alla svar.
“Man behöver kunna agera proaktivt och handlingskraftigt vid såväl fredstida krissituationer som vid krig och krigsfara. Här har regeringen ändrat i instruktionerna till Folkhälsomyndigheten att det tydligt förväntas att myndigheten agerar”, skriver han i Altinget.
Han skriver vidare att en tydlig slutsats från pandemin är att ett tydligt politiskt ansvarstagande krävs.
“Regeringen styr riket även i en kris, det ansvaret kan inte överlämnas till myndigheter”, skriver han i Altinget.
En samhällshändelse
Vår förra statsepidemiologen Anders Tegnell, menar att det finns mycket kvar att förbättra, så här fem år efter pandemin.
Han sade i God morgon Världen i Sveriges radio, den 2 februari, att det inte är en enskild aktör som ska hantera en pandemi utan att det är en samhällshändelse.
“Det kunde vi nog ha jobbat mer med innan, tror jag, att försöka få med fler olika aktörer på tåget. Nu hade vi väldigt mycket fokus på smittskydd ute i regionerna och på sjukvården. Men att nå ut till alla andra, företag, äldreboenden, socialtjänst alla sådana, där hade vi säkert kunnat komma längre”, säger han till Sveriges Radio.
Han säger vidare att det inte var helt lätt och att de hade mycket fokus på hur sjukvården skulle göra, hur de skulle få till testning och smittspårning och att det tog ett tag att få med de olika aktörerna i det hela.
Brister i äldrevården under pandemin
“Det var en fruktansvärd tid på många sätt och alla som gick bort och alla som blev sjuka och fortfarande inte mår bra ska man inte glömma bort, men det var ju också en tid för innovation på ett väldigt spännande sätt, allt från att vi lärde oss hur man har möten digitalt till hur man jobbar hemifrån till hur man ställer om sin verksamhet för att kunna fortsätta på ett sätt som ändå gjorde att vi häll nere smittspridningen väldigt mycket på arbetsplatserna, framför allt”, säger Anders Tegnell till Sveriges Radio.
Pandemin visade också att det fanns allvarliga brister i äldrevården och Anders Tegnell säger att han inte har tillräcklig insyn i dagens äldrevård för att veta om bristerna har åtgärdats.
“Man kan ju i alla fall, som vem som helst, känna att det inte har varit någon större diskussion efteråt, det har inte kommit upp i olika politiska sammanhang, det pratades inte så mycket om det under valet” så”, säger han till Sveriges Radio.
Han säger också att han vet att många som jobbar i äldrevården är väldigt engagerade och verkligen försöker, men att det nog varierar väldigt mycket i olika delar av landet hur man fått till stora förändringar och sett till att man har resurser, särskilt medicinsk kompetens, på ett annat sätt än man hade tidigare.
Vi behöver minnas pandemin
Anders Tegnell tror tyvärr att vi är väldigt bra på att glömma sådana här kriser och att vi därför kan glömma den beredskap som arbetades fram under pandemin om vi inte sätter oss ned och försöker samla ihop erfarenheterna och ser till att de lever kvar.
Han säger att det är bra att känna att samhället har återvänt till det normala, men att det också är viktigt att minnas och komma ihåg så vi kan bli bättre till nästa gång. Det gäller alla, från individer till myndigheter och regering.
Tegnell: Därför kommer smitta in i äldrevården
Statsepidemiolog Anders Tegnell ger nu sin egen bild om varför så många avlidit till följd av covid-19 inom äldrevården.
Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.
Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.