News55

Fick beskedet att hon bara hade månader kvar att leva - men läkaren hade sett fel

Artikelbild
STOCKHOLM 2015-11-06
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 12 nov. 2015Publicerad: 12 nov. 2015

Susanne Hjalmarsson, 53, diagnostiserades med levercancer och fick veta att hon bara hade månader kvar i livet. Men när Susanne röntgades på nytt visade det sig att läkaren hade sett fel. Det fanns inga cancertumörer. – Vi planerade hennes begravning, säger hennes man Anders Johansson till News55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter att ha besökt fyra vårdcentraler för hudrodnader på benen hade Susanne Hjalmarsson fått olika besked.

– Vi fick höra att det var rosfeber, psoriasis eller eksem. Hon blev behandlad och de lade förband men ingenting hjälpte, säger hennes man Anders Johansson till News55.

      LÄS MER: Fullt möjligt att minska cancerköer

På Karolinska sjukhuset beslutades det att man skulle röntga Susanne Hjalmarsson för att se om hennes lever kunde ha någonting med rodnaderna att göra. Beskedet som kom blev en chock: Levercancer.

Såg fel på röntgenbilderna

– Läkaren sade att hon hade månader kvar att leva, så vi började planera hennes begravning mitt i allt detta, säger Anders Johansson.

Chocken efter cancerbeskedet blev dock utbytt mot en ny: Läkaren hade sett fel. Nya röntgenbilder visade att det inte alls fanns några cancertumörer i Susanne Hjalmarssons lever.

      LÄS MER: Nytt hopp för lungcancersjuka

ANNONS

– Vi röntgade flera gånger och fick samma konstaterande, det var ingen levercancer.

Chefsläkare beklagar djupt

Familjen har skickat in en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och hoppas på att det ska leda till att IVO riktar kritik mot vården.

– Vi har inte återhämtat oss än. Så här kan man inte bete sig, säger Anders Johansson och poängterar att varje gång han tar upp händelsen med läkare viftas det bort som ett “misstag”.

      LÄS MER: Hot på äldreboende anmält till IVO

Gunnar Öhlen, chefsläkare på Karolinska sjukhuset, säger att han ännu inte har tagit del av IVO-anmälan men att det naturligtvis kommer göras en ordentlig utredning.

– Det jag kan säga nu är att jag beklagar djupt att patienten hamnat i den här situationen, säger han till News55.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS