News55

Fick stroke – är nu fånge i sitt eget hus

rullstol
Mannen i rullstol på bilden är en annan än Jan Bergvall, som artikeln handlar om. (Jessica Gow/Scanpix/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 21 okt. 2024Publicerad: 21 okt. 2024

78-årige Jan Bergvall kommer ingenstans i sin rullstol. Han sitter där han sitter på övervåningen i sin villa. Hemtjänsten får inte hjälpa honom. “Jag är så ensam”, säger han till Mitt i.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Han har inte duschat på drygt fem veckor och känner sig helt isolerad i sin rullstol.

Han har hemtjänstpersonal, men den är förbjuden att hjälpa honom upp och ner för trapporna på övervåningen där Jan är fast i sin rullstol.

Han bor i Herrängen, en söderort i Stockholms kommun, och har dragit för gardinerna för att solljuset inte ska ge reflexer på tv:n.

Tv:n är hans enda sällskap. Hans hustru gick bort 2019. Och tre år tidigare drabbades Jan av en stroke. Efter den har han varit rullstolsbunden, berättar Mitt i.

Duschen är på nedervåningen

Hemtjänstpersonalen som besöker honom sex gånger om dagen klär på honom, öppnar post och ser till att han får mat.

Han har också rätt till att duscha tre gånger i veckan, men från och med 12 september är hemtjänsten förbjuden att hjälpa honom nerför trappan där duschen finns.

En anställd inom hemtjänsten hade råkat ramla i trappan med honom och efter det tog en chef på hemtjänsten på besök beslutet att det var för riskabelt att hjälpa Jan.

ANNONS
ANNONS

Lider psykiskt av isoleringen

Nu kan han heller inte göra ärenden eller aktivera sig på något sätt eftersom han är bunden till övervåningen och sin rullstol. Han kommer inte ut. Han kommer ingenstans.

“Psyket tar mycket stryk”, säger Jan.

Trots att hemtjänsten är förpliktad att ledsaga honom sätter förbudet om att personalen inte får assistera honom upp och ner för trapporna stopp för det.

Jan har byggt huset själv, därför vill han bo kvar i tvåvåningsvillan. Han har också ansökt utan framgång om bostadsanpassning hos stadsbyggnadskontoret, berättar Mitt i.

Kan inte ens överklaga beslutet

“Jag fick veta att väntetiden för att få en handläggare är 4–5 månader. Sedan ska ju handläggaren sätta sig in i allt också. Det kan ju ta ytterligare flera månader”, säger Jan till tidningen.

Malin Hedberg är chef för beställarenheten inom äldreomsorgen vid Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning. Hon vill inte uttala sig om det enskilda fallet i artikeln men säger att beslut kan tas om att inte utföra vissa moment om det medför risker för personalen på hemtjänsten och den äldre.

ANNONS

Jan Bergvall vill ha ett skriftligt beslut som han kan överklaga, men enligt ansvariga Malin Hedberg går det inte att överklaga det aktuella ärendet.

Läs även: Vårdskandal: Äldre svälter ihjäl på sjukhus News55

Läs vidare: Par, båda 77 år, drabbades av miljöskandalen News55

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS