News55

Filosof kritisk till FHM:s utredning om existentiell hälsa

Filosofen Torbjörn Tännsjö, han är kritisk till Folkhälsomyndighetens utredning om hur existentiell hälsa ska bli en del i det nationella folkhälsoarbetet
Filosofen Torbjörn Tännsjö är kritisk till Folkhälsomyndighetens utredning om hur existentiell hälsa ska bli en del i det nationella folkhälsoarbetet. (Foto: Maja Suslin/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 07 mars 2025Publicerad: 07 mars 2025

Folkhälsomyndigheten har utrett vad existentiell hälsa är och precis lämnat sin rapport till regeringen, men nu kommer kritik mot utredningen.

ANNONS

Mest läst i kategorin

För cirka ett år sedan gav regeringen Folkhälsomyndigheten uppdraget att definiera vad existentiell hälsa är och utreda hur den kan utvecklas, det skriver Sveriges Radio.

Folkhälsomyndighetens rapport med myndighetens slutredovisning av regeringsuppdraget publicerades den 6 mars.

Rapporten bygger på vetenskaplig litteratur, enkätsvar från och dialoger med aktörer som arbetar med frågor som rör existentiell hälsa, samt djupintervjuer och frågor som ställts till allmänheten.

Svaren visar att det behövs tid för att hinna reflektera över meningen i livet, och för att uppnå lugn och inre frid.

“Vi ser att relationer, mening i livet och att uppfatta sig vara del av något större är centralt. Men vi har även frågat om vad som bidrar till existentiell oro inför framtiden, och där handlar svaren om till exempel hur man uppfattar utvecklingen av klimatet och fientligheten i omvärlden”, säger Emma Lindholm, utredare på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

MISSA INTE: Anrika “Gula Villan” – drömboendet i skärgårdens hjärta. News55

Saknar definition

Kartläggningen visar också att existentiell hälsa saknar en entydig definition, men att viktiga existentiella perspektiv som är kopplade till hälsa i Sverige i dag är att: “uppleva mening i livet, vara i relation till sig själv, andra och naturen, känna sammanhang och trygghet, och att uppfatta sig vara en del av någonting större”, skriver Folkhälsomyndigheten.

ANNONS

Folkhälsomyndigheten föreslår fyra områden för att stärka arbetet med existensiell hälsa:

  • Synliggöra och stimulera: Skapa intresse, engagemang och utveckling av existentiella frågor ur ett folkhälsoperspektiv, exempelvis med seminarier och dialoger med berörda myndigheter, och lyfta goda exempel.
  • Öka kunskap om samband: Öka kunskapen om hur existentiella frågor påverkar fysisk hälsa, psykisk hälsa och levnadsvanor, samt hur aspekter av hälsa påverkar existentiella upplevelser och erfarenheter.
  • Utvärdera verksamheter: Skapa kunskapsunderlag för prioritering av folkhälsoarbete genom att utvärdera processer och effekter, i samverkan med kommuner, regioner, civilsamhälle och forskare.
  • Utforska mätmetoder: Skapa förutsättningar för uppföljning och analys inom området existensiell hälsa genom att i befolkningsundersökningar ställa frågor om existentiella perspektiv.

Källa: Folkhälsomyndighetens pressmeddelande

ANNONS

Kritisk till utredningen

“Egentligen är det nog det allra värsta utfallet jag kunde tänka mig”, säger Torbjörn Tännsjö, professor emeritus i praktisk filosofi, till Sveriges Radio.

Han är negativ till Folkhälsomyndighetens utredning och tycker att den ger en för optimistisk syn på begreppet existentiell hälsa.

“Det mesta som sägs här är naturligtvis oförgripligt, det är klart vi ska ta hand om varandra, försöka bota sjukdomar, men vi ska möta människor på ett öppet sätt också i såna här livsåskådningsfrågor”, säger han till Sveriges Radio.

“Vi ska vara öppna för frågan att en patient säger att ‘mitt liv är meningslöst jag vill dö, jag vill ha dödshjälp, kanske’. Ja då ska vi inte säga att det där är en patologisk tanke, vi ska vara beredda att möta såna argument och inte ha slagit fast ett svar på frågan om patientens liv är värt att leva eller inte”, fortsätter han i Sveriges Radio.

ANNONS

Existentiell hälsa påverkar vår livslängd

Visst är kost och träning viktigt för att vi ska hålla oss friska, men god existentiell kondition kan också stärka vår hälsa och hjälpa oss leva längre.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS
ANNONS