Med hjälp av ett smart system kan njurbyten ske över hela Norden – och snart hela Europa. Fler patienter får därmed chans till livsviktig transplantation.


Mest läst i kategorin
Tack vare ett samarbete mellan nordiska länder kan man nu byta njurar över landsgränserna. Förhoppningsvis kan samarbetet utvidgas över hela Europa, det rapporterar Svt.
Samarbetet kallas Step, Scandiatransplant Exchange Program.
När donator och mottagare inte matchar
En njurdonator och mottagare passar inte alltid ihop, eftersom deras vävnadstyper kan skilja sig åt. Det berättar Per Lindner, chef för Transplantationscentrum på Sahlgrenska Universitetssjukhus, till Svt.
” I stället för att lägga ner det går man vidare och anmäler paret till Step”, säger han också.
Dessa personer registreras i ett datasystem tillsammans med ett trettiotal andra par från hela Norden. Var tredje månad körs systemet, där en matematisk algoritm utvecklad vid Lunds universitet matchar donatorer med mottagare.
Senaste nytt
Njuren klarar bara timmar utanför kroppen
När man har hittat ett kompatibelt par måste allt ske samtidigt. Njurarna kan nämligen inte vara utanför kroppen i mer än 6-8 timmar.
De måste transporteras så snabbt som möjligt. Ofta med bil, där chaufförer möts halvvägs. Vid längre avstånd, som vid byten med Finland, används flygtransport.
Levande donatorer ger fler chansen till en bättre njure
Fördelen med Step är att fler patienter får möjlighet till njurtransplantation från en levande donator. Levande donatorer ger bättre förutsättningar eftersom njurarna är yngre, friska och transplantationen kan planeras i förväg.
“Fler som inte hade kunnat transplantera annars kan få chansen till en njure och kan få tillgång till en levande donator. Levande donator är bättre än en avliden”, säger Niclas Kvarnström, överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhus, till Svt.
Nu vill man koppla ihop Europas njurbytesprogram
Programmet startades 2012 av matematikern Tommy Andersson, och det första bytet genomfördes 2018. I dag arbetar Per Lindner med att utvidga samarbetet till europeisk nivå genom ett EU-program, med målet att göra de första transplantationerna 2026 och ha systemet i full drift 2027.
“Det är 14-15 länder i Europa som har nationella njurbytesprogram, som vill koppla ihop de här och hoppas kunna göra de första transplantationerna kanske redan 2026”, säger Per Lidner till Svt.
Läs mer på News55: Deppigt: Svenskar tror på fallande bopriser – binder räntan

Som skribent på News55 behandlar Mira Ekberg ämnen med fokus på kultur och nöje, samhälle, hälsa, resa, husdjur och livet i stort.

Som skribent på News55 behandlar Mira Ekberg ämnen med fokus på kultur och nöje, samhälle, hälsa, resa, husdjur och livet i stort.