News55

Folkhälsomyndighetens nya verktyg: Nu ska 18 000 färre få cancer

cancer
Nytt verktyg kan hjälpa dig att slippa få cancer. (Foto: Canva)
Frank Kummel
Frank Kummel
Uppdaterad: 06 feb. 2025Publicerad: 06 feb. 2025

Ett nytt verktyg från Folkhälsomyndigheten visar hur bättre matvanor kan minska risken för sjukdomar och spara stora vårdkostnader. Med hjälp av beräkningar inom deras nya datorprogram visar de hur din tallrik hemma på matbordet ska justeras för att minska risken för cancer och hjärt-kärlsjukdomar. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

Folkhälsomyndigheten, Hjärt-Lungfonden och Cancerfonden har tillsammans utvecklat ett nytt datorprogram som heter NCDSim. Namnet kommer från “non-communicable diseases” (NCD), vilket betyder “Icke smittsamma sjukdomar”.

Verktyget simulerar hur hög betydelse din kost har på din hälsa, och adresserar flera olika kategorier och hur de påverkar din kropp. 

“Det här verktyget ger oss unika möjligheter i arbetet för en bättre folkhälsa. Nu kan vi på ett bättre sätt följa riskfaktorer och påverkan på hälsan i den svenska befolkningen in i framtiden”, säger Olivia Wigzell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, i ett pressmeddelande.

MISSA INTE: Nu kan du låna SL-kortet av barn och barnbarn för enskilda resor

Nya tallriksmodellen: Räddar 18 000 från cancer

NCDSims 8 olika kategorier inkluderar rökning, obesitas, otillräcklig träning, lågt intag av fibrer, fullkorn och grönsaker, samt högt intag av salt och kött.

Folkhälsomyndigheten skriver att om andelen personer som äter för lite fiber, fullkorn samt frukt och grönt minskar med 20 procent och att andelen som äter för mycket kött och salt minskar med motsvarande nivåer skulle det kunna innebära en minskning på omkring 18 000 sjukdomsfall till 2060. 

Det skulle även minska sjukvårdskostnaderna med 500 miljoner kronor. 

ANNONS

MISSA INTE: Riksbankens stora blunder: Priserna stiger – Expert: “Bakslag”

ANNONS

Folkhälsomyndighetens kamp mot cancer

Lisa Brouwers, analyschef på  folkhälsomyndigheten förklarar att NCDSim kan utvecklas för att lägga till fler riskfaktorer, såsom alkohol, eller att lägga till fler sjukdomar såsom diabetes

Tanken som de tre myndigheterna har med simuleringsverktyget är att räkna ut hur många som förväntas insjukna, som redan är sjuka, samt dödsfall och de totala kostnaderna för Sveriges vårdsystem. 

Uträkningarna de har gjort hittills räknar på resultaten fram till 2060.

Cancerfonden stolta

Ulrika Årehed Kågström är generalsekreterare på Cancerfonden.

“Förebyggande insatser är en av de mest kraftfulla åtgärderna vi har för att minska risken för framtida cancerfall och andra sjukdomar. Med det här verktyget kan vi nu tydligt se vilken effekt förbättrade levnadsvanor har på antalet framtida sjukdomsfall och på samhällets vårdkostnader”, säger Ulrika Årehed Kågström i ett pressmeddelande.

ANNONS

Läs mer om ekonomi: 

Svenska kronan reser sig – varför blir det billigare att köpa dollar?

Experten när Sverige avskaffar AP-fonder: “Hur..?

Miljarder i skatteskuld kommer inte betalas efter corona-anstånd

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel är skribent på News55 och skriver om samhällsfrågor som berör.

Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel är skribent på News55 och skriver om samhällsfrågor som berör.

ANNONS