Det finns flera faktorer som ökar risken att drabbas av Alzheimer. Vissa är genetiska och går inte att kontrollera, medan andra går att påverka genom sin livsstil.
Mest läst i kategorin
Alzheimer är den vanligaste demenssjukdomen och drabbar cirka 20 000–25 000 svenskar varje år, skriver Hjärnfonden.
Både genetik och miljö påverkar risken för att utveckla sjukdomen, ålder är dock den vanligaste och viktigaste riskfaktorn.
Även om det ännu inte finns något botemedel mot Alzheimer så går det att påverka risken att drabbas genom att göra förändringar i sin livsstil. Två miljöfaktorer som kan vara särskilt viktiga att se upp med är alkohol och stress, och dessa två i kombination kan ha särskilt negativa effekter.
– När en individ utsätts för både hög stress och dricker alkohol, så har kombinationen av de två en större inverkan på den personens risk för Alzheimers sjukdom och kognitiv försämring. Och det kommer egentligen att bero på hur mycket, och hur länge, som en individ upplever stress och alkohol, antingen tillsammans eller separat. Vissa människor konsumerar till exempel alkohol för att hantera stress, och det kan leda till ytterligare negativa hälsoeffekter, berättar Nikki Crowley, chef för Penn State Neuroscience Institute på University Park i USA, för Newsweek.
Hennes experiment på djurmodeller indikerar att även måttlig alkoholkonsumtion i medelåldern kan leda till långvariga förändringar i hjärnan. Alkohol kan särskilt påverka signalsubstansen glutamat, som är en viktig komponent för att forma lärande och minne.
Minska risken för Alzheimer
För att minska risken att drabbas av Alzheimers sjukdom rekommenderar Crowley att man ser över sin kost, sina alkohol- och tobaksvanor, hur mycket man rör på sig, sover och stressar.
Tidigare forskning har visat att personer med fetma, eller obesitas, som är den medicinska termen, riskerar att drabbas tidigare av Alzheimers sjukdom. Man tror också att gå ner i vikt förbättrar utsikterna.
– Vi vet att det finns en massa riskfaktorer för Alzheimers, som att man inte ska ha för höga blodfetter, högt blodtryck eller diabetes, säger Ylva Trolle Lagerros, överläkare på Överviktcentrum.
Senaste nytt
– Det är också riskfaktorer som är kopplade till obesitas, säger hon till Aftonbladet.
Riskfaktorer du kan påverka:
- Högt blodtryck.
- Högt kolesterolvärde.
- Fetma och diabetes.
- Psykosociala faktorer som låg utbildning, depression, stress och ensamhet.
- Rökning. Studier visar att äldre rökare har nästa 80 procents högre risk att drabbas av Alzheimer än personer som aldrig rökt.
- Slag mot huvudet.
Källa: Hjärnfonden
Läs mer: Så hoppas forskare kunna bromsa Alzheimers sjukdom
Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.
Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.