News55

Forskare: Snus ökar risken för astma

Vitt snus
Kvinna stoppar in en portion vitt snus under överläppen. (Foto: Caisa Rasmussen / TT )
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 18 sep. 2024Publicerad: 17 sep. 2024

Ny forskning visar att unga som använder snus med nikotin har betydligt större risk att utveckla astma.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nikotinet påverkar de tunna blodådrorna i lungorna, vilket kan leda till sammandragningar och astma. Unga personer som börjar snusa tidigt är särskilt utsatta.

Forskare har nyligen identifierat en direkt koppling mellan nikotin i snus och skador på lungorna. När nikotinet tas upp genom slemhinnan i munnen sprids det snabbt vidare i kroppen och når lungorna, där små blodådror påverkas och drar i hop sig. Det försämrar blodflödet.

Effekten tros kunna orsaka inflammation och astmasymptom enligt en forskningsstudie som har finansierats av Hjärt-Lungfonden.

“Nikotinet påverkar de tunna luftvägarna i lungorna, och vi ser nu tydligt att detta kan leda till astmasymptom”, berättar Juan Pablo López-Cervantes, pediatriker och doktorand vid universitetet i Bergen, Norge.

Ungdomar löper större risk att få astma

Studien, som omfattar över 9 000 deltagare från norra Europa, fann att unga som börjar snusa före 16 års ålder är särskilt utsatta. Bland dessa återfanns en tydlig koppling till tre eller fler astmasymptom. Unga kvinnor drabbas särskilt.

De som började snusa efter puberteten visade ingen ökad risk för astma, vilket tyder på att den unga kroppen är extra känslig för nikotinets påverkan.

Forskarna varnar även för att andra nikotinprodukter, såsom vitt snus och e-cigaretter, kan ge samma skadliga effekter på lungorna.

ANNONS
Nikotinkuddar allt mer populärt.
Nikotinpåsar har blivit alltmer populärt och utbrett bland unga som ofta börjar snusa i tidiga år. (Foto: Caisa Rasmussen / TT )
ANNONS

Snusanvändning ökar kraftigt bland unga

Sedan det vita snuset lanserades i Sverige 2016 har användningen av nikotinprodukter skjutit i höjden, särskilt bland unga. Enligt forskning har andelen 15-åriga flickor som snusar ökat från 7 till 27 procent på bara tre år, en utveckling som oroar folkhälsoexperter.

“Nikotinanvändningen ökar bland unga, och vi ser allvarliga hälsoeffekter. Det är oerhört viktigt att forskning om snusets långsiktiga konsekvenser fortsätter, särskilt eftersom vi nu ser hur unga drabbas av astma”, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Nikotinet – en dold risk för lungorna

Fokus har länge varnat skarpt för cigaretter, men nu börjar forskare även rikta uppmärksamheten mot nikotin i snus. Samtidigt har snus bidragit starkt till att rökningen har minskat, men det har uppstått andra negativa hälsoeffekter, vilket Dagens PS skrivit om.

Nikotinets förmåga att dra ihop blodådrorna i lungorna tros kunna orsaka en långvarig påverkan på luftvägarna, vilket gör att astma kan utvecklas snabbare.

Forskarna varnar också för att effekterna sannolikt gäller andra nikotinprodukter, såsom e-cigaretter som också absorberas i kroppen.

ANNONS

“Vi ser en tydlig mekanism där nikotinet drar ihop de små blodådrorna i lungorna och orsakar inflammation. Det skapar en miljö som gör det lättare att utveckla astmasymptom”, förklarar Juan Pablo López-Cervantes.


Tomas Tobé (th) och Mufs förbundsordförande Douglas Thor
Moderate toppolitikern Tomas Tobé (t h) och Mufs förbundsordförande Douglas Thor håller pressträff om “att skydda det vita snuset från Bryssels byråkrater” på partihögkvarteret på Blasieholmsgatan. (Foto: Fredrik Sandberg / TT )

Vitt snus är skadligare än vi tror

Forskare vid Göteborgs universitet har bekräftat flera allvarliga skador som nikotinkuddar kan orsaka, vilket News 55 skrivit om tidigare.

Snusande kan orsaka förändringar i munnens slemhinna, och den risken är större för vitt snus som har högre pH-värde. Smaksättningarna kan också skada cellerna.

Nikotin påverkar också hjärta och kärl; till exempel ökar blodtryck och hjärtfrekvens. Även cancerframkallande nitrosaminer som finns i tobak, har också påvisats i vitt snus som visserligen sägs innehålla färre kända gifter än cigaretter men vars hälsoeffekter på lång sikt fortfarande är okända.

Framtida forskning om generationspåverkan

Forskarna planerar nu att undersöka om snusanvändning under puberteten kan påverka framtida generationer.

ANNONS

Genom att studera barn till föräldrar som börjat snusa tidigt hoppas de kunna förstå om liknande risker för astma överförs till nästa generation.

Nikotinet i snus har alltså en betydande påverkan på lungorna, och ju tidigare användningen börjar, desto större blir riskerna att utveckla astma och andra lungrelaterade problem i framtiden.

Läs också:

Så påverkar det vita snuset hälsan

Snus – lösning eller en rökfri nikotinfälla?

Svenskt snus – ett hot mot USA:s folkhälsa?

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS