Forskaren Oscar Jonsson väljer ett annorlunda grepp för att sprida sina forskningsresultat om åldrande och hälsa. Spana in det här!
Mest läst i kategorin
Oskar Jonsson, forskare vid Case, Lunds universitet, ska i vår hålla föredrag samt prata med lokala forskare, doktorander och andra intresserade, det skriver Äldre i centrum.
Han ska göra det här genom att cykla 80 mil på en tandemcykel i södra Sverige och planen är att cykla cirka fyra mil varje dag.
De lokala förmågor som vill delta i föredragen och samtalen hoppas han ska vilja cykla med honom på tandemcykelns andra sadel.
Några har redan visat intresse, det är forskare från Lunds universitets profilområde Proaktivt åldrande, nätverket Case, Sveriges gerontologiska sällskap och Nationell forskarskola om åldrande och hälsa, SWEAH.
I linje med nationella riktlinjer
Idén att cykla kom han på när han höll föredrag om åldrande och boende på några bibliotek i Skåne, han tycker att det brukar vara roligt att leda ömsesidiga kunskapsutbyten och ville göra det mer.
“Cykel är ett bra transportmedel. Jag ventilerade projektidén med ett par kollegor och de var positiva. Sedan fann jag Sten K Johnsons stiftelses utlysning om bildningsprojekt som matchade min djärva idé på ett utmärkt sätt”, säger Oskar Jonsson till Äldre i centrum.
Målet med cykelturnén är att föra forskningen närmare civilsamhället, den offentlig sektorn och samhällslivet, vilket ligger i linje med de nationella riktlinjerna för öppen vetenskap.
Finns hinder i bostadsbeståndet
Under turnén ska både frågor som handlar om den åldrande befolkningen och frågor om allmänhetens delaktighet i forskning uppmärksammas.
“Jag är särskilt intresserad av frågor som rör samspelet mellan människa och livsmiljö. Både människor och byggda miljöer behöver åldras med värdighet – och för att detta ska ske behöver vi utveckla mer kunskap och kompetens”, säger Oskar Jonsson till Äldre i centrum.
Det viktigaste han funnit i sin forskning tycker han är att det i det svenska bostadsbeståndet finns stora hinder för personer med funktionella begränsningar och åldersrelaterade förändringar.
Han säger att trots prognoser om att vi kommer bli fler äldre är samhällen och individer ganska oförberedda i frågor om vår byggda miljö.
Karolinska Institutet satsar mer på forskning om äldre
Äldre är i fokus på stor kongress om “Åldrande i en föränderlig värld” ska genomföras i Stockholm i juni. Förhoppningen är att kongressen ska sprida mer kunskap och förståelse om åldrande och det finns ett internationellt intresse från stora delar av världen.