News55

Forskare tror sig veta varför kvinnor överlever män

Ett äldre par. Forskare i Japan tror sig ha hittat vad det är i vår kropp som påverkar skillnaden i livslängd mellan kvinnor och män
Forskare i Japan tror sig ha hittat vad det är i vår kropp som påverkar skillnaden i livslängd mellan kvinnor och män. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 13 juni 2024Publicerad: 13 juni 2024

Japanska forskare har, med hjälp av små, turkosa, killifiskar, försökt ta reda på varför kvinnor ofta lever längre än män.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Celler som utvecklas till spermier eller ägg skulle kunna svara på frågan varför kvinnor överlever män, det skriver The Guardian.

Lever 5 procent längre

Globalt sett lever kvinnor i genomsnitt cirka 5 procent längre än män. Det är flera faktorer som bidrar till skillnaden.

Exempelvis har kvinnor ofta en hälsosammare livsstil och unga män är mer benägna att dö i olyckor samt genom självmord. 

Skillnaden i livslängd kan dock även ses hos andra arter, som hos honor av människoartade och markattade apor, som tenderar att leva längre än hanarna.

För människor varierar skillnaden i livslängd kraftigt mellan olika länder. I Sverige har skillnaden i livslängd minskat under perioden 2006 till 2019.

Enligt Folkhälsomyndigheten var kvinnors medellivslängd i Sverige 84,3 år år 2021 och mäns medellivslängd var 81,2 år.

ANNONS

Borde även gälla människor

ANNONS

Forskare i Japan har för första gången visat på ryggradsdjur att celler som hos honor utvecklas till ägg och hos hanar till spermier, driver könsskillnader i livslängd.

Försöken gjordes på små, turkosa killifiskar, en sötvattensfisk som når sexuell mognad på två veckor och lever i några månader.

Forskarna kunde visa att när de avlägsnande cellerna som utvecklas till ägg eller spermier fick fiskarna samma förväntade livslängd.

Borde även gälla människor

De misstänker att en liknande biologisk mekanism även kan påverka skillnaden i livslängd hos människor och andra arter.

“Åldrandeprocessen hos killifisk liknar den hos människor, så jag tror inte att människor nödvändigtvis är mer komplicerade. Jag tror att den här forskningen kommer vara en språngbräda för att förstå kontrollen av åldrande hos människor”, säger Tohru Ishitani till The Guardian.

Han är studiens seniora författare och professor vid Osaka University i Japan.

Enligt honom är att ha spermier eller ägg en av de mest uppenbara skillnaderna mellan män och kvinnor, varför det verkade vettigt att undersöka om dessa celler påverkar livslängden. 

ANNONS

I flera experiment visade han och hans forskarteam att när produktionen av könsceller, som utvecklas till ägg eller spermier, slogs ut, levde hanarna längre och honorna dog tidigare, vilket i princip minskade livslängdsgapet.

Därför kan män ha kortare livslängd

En ny studie visar att män är sämre än kvinnor på att åldras.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS