News55

Forskare: "Yoga är särskilt lämpligt för äldre"

Yoga
Pågående studier undersöker om yoga är en bättre träningsform. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 28 okt. 2024Publicerad: 28 okt. 2024

Elasticiteten ökar

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Yoga är en av de bästa träningsformerna där man inte bara tränar balans och kroppens styrka, utan även mental koncentrationsförmåga och samtidigt avslappning.

All fysisk aktivitet har positiva hälsoeffekter, men innebär yoga ytterligare fördelar för äldre personers hälsa jämfört med andra träningsformer? Den frågan vill en grupp forskare på Karolinska Institutet ha svar på. Deltagarna i studien är mellan 65 och 85 år, skriver Forte.

Studiens upplägg

Forskarlaget på KI vill använda sig av en väletablerad träningsform i sin studie och valde därför yoga. 180 deltagare ska rekryteras till studien och en tredjedel av dessa ska genomgå ett tolv veckor långt yogaprogram.

Studien består delvis av hälsofrågor som deltagarna svarar på. De berör lycka, hälsa och generellt mående där medicinska värden som blodtryck, kortisolnivåer i saliven och BMI ingår.

”Yoga är särskilt lämpligt för äldre, eftersom det är en mjuk träningsform som också fokuserar på andning, avslappning och övningar för balans och kognition. Denna typ av träning kan förhindra vanligt förekommande olyckor, exempelvis fallolyckor, och en av poängerna med att välja yoga på Friskis var att det skulle vara lätt för deltagarna att fortsätta träna även efter studien”, berättar Mats Hallgren som leder forskningsprojektet på Karolinska

Elasticiteten ökar
Elasticiteten i kroppen ökar med yoga. (Foto: Pexels)
ANNONS

Yoga – en av de bästa träningsformerna

ANNONS

Yoga, som bygger på till stor del meditativ aktivitet, har sina rötter i Indien sedan flera tusen år. Det finns många anledningar till att yoga blivit så populärt, men välmående och lugn är viktiga förklaringar.

Det finns för den delen många olika yogaformer; alltifrån lugn, meditativ yoga till intensiva övningar på gränsen till vad en kropp kan utföra. Framför allt får man kroppslig styrka och ett bra balanssinne.

Enligt en ny studie är flexibilitet som mäts i hur väl dina leder rör sig genom olika rörelser kopplat till lägre risk att dö tidigt. Detta med tanke på att risken för fallolyckor med komplikationer minskar.

Här är några tips på yogaövningar

Tidningen MåBra rekommenderar specifika yogaövningar för lite äldre personer och News 55 tar upp några av dem. Alla övningar ska helst göras några gånger, så länge det känns bra.

Andning:
Sitt med ryggen rak och korslagda ben, och lägg händerna på magen. Andas in djupt. Räkna långsamt till fyra när du andas in genom näsan, håll andan en kort stund och ta dubbelt så lång tid på dig när du andas ut. Den här övningen gör dig lugn och avslappnad.

Bröstkorgsövning
Sitt med benen vikta under knäna. Lägg händerna på axlarna med fingrarna fram och tummarna bak. Överarmarna ska vara parallella med golvet. Andas in och vrid hela överkroppen åt vänster. När du andas ut så vrider du i stället hela kroppen åt höger. Huvudet ska följa med i rörelsen.

Bensträckare
Sitt med benen utsträckta åt sidorna. Skaka gärna loss innan du börjar. Andas in, och på utandningen sträcker du dig mot ena benets tår. Om du bara når till knät eller ankeln är det helt okej. På nästa inandning kommer du tillbaka upp till mitten, och på utandningen sträcker du dig nu mot den andra foten. Stretchar lårens baksida och ischiasnerven.

ANNONS
Yoga förlänger livet
Ökad elasticitet sägs förlänga livet. (Foto: pexels)

Fördelar med yoga

Det finns många fördelar med yoga, bland annat ökad elasticitet och rörlighet. Elasticitet handlar om ledens förmåga till rörlighet utan smärta. Den minskar med åldern och kan leda till stelhet, vilket påverkar den dagliga livskvaliteten.

  1. Förbättrar balans och stärker leder samt muskler
  2. Lugnar nerver, både sinne och kropp – vilket ger mer energi
  3. Koncentrationsförmågan tränas upp
  4. Sömnen förbättras
  5. Ger bättre hållning
  6. Blodcirkulationen och lymfsystemet stimuleras
  7. Lungkapaciteten ökar
  8. De stretchande övningarna är smärtlindrande när kroppen mjukas upp

Läs också:

Studie: Flexibilitet kan påverka din livslängd

Forskning: Bli vig – då lever du längre

Stolyoga – inte bara för åldringar

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS