News55

Forskningen om cancer i bukspottkörteln går framåt

En illustration som visar var i kroppen bukspottkörteln sitter
Sveriges första stora vetenskapliga konferens om cancer bukspottkörteln pågick nyligen, där träffades världsledande forskare för att utbyta kunskap och idéer. Illustrationen visar var i kroppen bukspottkörteln sitter. Bilden har lagts på en större vit bakgrund och dess text har översatts till svenska. (Illustration: Wikimedia Commons CC BY 3.0/Blausen.com staff. "Blausen gallery 2014". Wikiversity Journal of Medicine. DOI:10.15347/wjm/2014.010. ISSN 20018762.)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 nov. 2024Publicerad: 22 nov. 2024

När det gäller cancer i bukspottkörteln har hittills de stora forskningsgenombrotten uteblivit. Nyligen samlades världsledande forskare för att försöka ändra på det.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Med en gemensam konferens för att dela kunskap om pankreascancer, eller cancer i bukspottkörteln, vill forskare ta forskningen om denna allvarliga cancerform framåt, det skriver Cancerfonden i ett pressmeddelande.

Sveriges första stora vetenskapliga konferens om bukspottkörtelcancer pågick mellan den 19 och 20 november och Malin Sund, professor vid Umeå universitet och ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd deltog.

“Det är det första stora vetenskapliga mötet om bukspottkörtelcancer i Sverige och det betyder jättemycket för samarbete och nätverkande för att forskningen ska komma vidare och lösa de viktiga frågorna. Aktiviteten kring den här diagnosen har ökat mycket de senaste åren och det ger stort hopp för framtiden”, säger hon i pressmeddelandet.

Hon tycker att det viktigaste just nu är att hitta nya sätt att angripa bukspottkörtelcancer.

Tror på vaccin mot cancer

Dhifaf Sarhan, docent i immunologi vid Karolinska Institutet, var också en av deltagarna på den två dagar långa konferensen.

Hon forskar inom cancerimmunologi och har hopp inför framtiden och tror att vi snart kan ha vacciner som fungerar som behandling mot cancer.

Hon säger att vårt immunsystem är redo att aktiveras mot cancertumörer, men att utmaningen är att hitta rätt sätt att stimulera det så att det bekämpar cancern mer effektivt.

ANNONS

“Ett av de stora problemen med pankreascancer är dess komplexitet, tumören kan skilja sig mycket från patient till patient, och även inom samma tumör kan cellstruktur och mutationer variera”, säger hon i pressmeddelandet.

ANNONS

Finns någonting nytt

Mattias Löhr, professor i gastroenterologi och hepatologi vid Karolinska Institutet, deltog också och han säger att det i dag går att operera 20 procent av patienterna med bukspottkörtelcancer.

Han tycker att det viktigaste nu är att hitta behandlingar som verkligen fungerar och säger att det äntligen finns något nytt, vilket han tycker är hoppfullt.

“Nu har det precis kommit ett nytt läkemedel, en så kallad KRAS-hämmare, som kan vara bra för vissa patienter med vissa mutationer, men tyvärr inte för alla”, säger han i pressmeddelandet.

Han forskar själv om det vaccin mot cancer och hoppas också mycket det.

Ny forskning för bukspottkörtelcancer ger hopp

Bukspottkörtelcancer är en väldigt dödlig och ovanlig cancerform där symtomen kommer smygande och bot är svår att hitta. Men nu hoppas man på ett svenskt genombrott.

CC BY 3.0

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
E55 Studio

Fastigheter famlar i mörkret – men den här fonden lyser desto starkare

22 nov. 2024
Spela klippet
E55 Studio

Bolagsanalytikern: Därför gick fastighetsbolaget i konkurs

22 nov. 2024
ANNONS
Spela klippet

Fastigheter famlar i mörkret – men den här fonden lyser desto starkare

Fonder kräver viss eftertänksamhet och kan framstå som kniviga att sätta sig in. Så är det inte. Står stjärnorna rätt kan de tvärtom vara en god investering som ger fin avkastning. Här är fonderna som just nu glänser lite mer än andra. Den ständiga frågan med fonder kan väl egentligen appliceras på livet i stort: […]