Vi svenskar blir allt fetare, vilket försämrar vår hälsa och gör att vi blir mindre uthålliga i kris och krig, något som oroar Försvarsmakten.
Mest läst i kategorin
Vi äter allt mer skräpmat samtidigt som vi rör oss mindre, något som ger mer övervikt och fetma, skriver Dagens Nyheter.
Klarar inte mönstringen
Alla svenska ungdomar klarar inte mönstringen till Försvarsmakten. Dagens unga är lika starka som tidigare generationer, men statistik från mönstringar visar att deras kondition har försämrats.
“Ungdomar i dag är väldigt medvetna om hur man ska träna när det gäller kroppens utseende. Däremot glömmer de bort att konditionen också är en del av kroppen”, säger en handläggare på Plikt- och prövningsverket till DN.
Claes Ivgren, brigadgeneral och generalläkare vid Försvarsmakten, säger att nedgången i kondition är svag, men att över lång tid är trenden tydlig.
“Vi har ungefär 20 000 till 25 000 som går igenom mönstringen och av dem väljer vi ut 8 000. Det kommer att finnas ett bra underlag där även nu när vi blir fler och breddar oss lite. Det som oroar mig är resten”, säger han till DN.
Senaste nytt
Försämrar vår försvarsförmåga
Om vi skulle befinna oss i krig, som Ukraina, kommer vår försvarsförmåga till stor del handla om uthållighet.
Personer med dålig fysik kommer ha svårare att klara sig när grundläggande samhällsservice slutar fungera och det oroar Claes Ivgren.
Att bygga upp en försvarsförmåga bygger enligt honom inte om prylar utan på människor och den fysiska hälsan påverkar den mentala motståndskraften.
När vardagen blir jobbig är det därför större risk att vi inte orkar mentalt.
Blir allt fetare
Befolkningen i Sverige och i västvärlden får allt sämre fysik eftersom vi äter sämre, rör oss mindre och blir fetare.
Folkhälsomyndighetens senaste statistik över svenskarnas vikt visar att nästan 62 procent av alla mellan 45 och 64 år är överviktiga eller feta, bland 16- till 29-åringar är motsvarande andel drygt 28 procent.
Helen Johnson arbetar med matematisk statistik för att räkna på hur sjukdomar sprider sig i stora befolkningar.
Tidigare arbetade hon med att göra prognoser för folkhälsan i Europa för EU-kommissionen, i dag är hon konsult med uppdrag för Världshälsoorganisationen och Unicef.
Apokalyptiskt scenario
Helen Johnson har, tillsammans med bland annat Dietisternas riksförbund, studerat sambandet mellan kostvanor och övervikt och räknat på den svenska folkhälsans utveckling till 2035.
Enligt henne kommer svenskarnas kondition försämras ytterligare och vid 2035 säger hon att scenariot nästan kommer vara apokalyptiskt.
“Vad vi ser i Sverige är anmärkningsvärt, faktiskt väldigt anmärkningsvärt. När det gäller konsumtionen av ohälsosam mat, salt, fett och sötade drycker så stiger den brant i alla regioner i landet”, säger hon till DN.
Nu kartläggs vården mot fetma
Behovet av effektiv behandling mot fetma ökar. Nu genomför Socialstyrelsen en kartläggning av hur vården mot fetma ser ut.
Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.
Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.