News55

Fri från cancer 19 år efter ny immunbehandling

Olika cancerceller, till vänster, metastaserande melanomceller, alltså tumörbildande hudcancerceller. Till höger osteosarkom, eller bencancercell. Bilderna är från National Cancer Institute
Olika cancerceller, till vänster, metastaserande melanomceller, alltså tumörbildande hudcancerceller. Till höger osteosarkom, eller bencancercell. (Foto: National Cancer Institute/Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 21 feb. 2025Publicerad: 21 feb. 2025

En flicka fick en ny sorts immunbehandling mot sin svåra cancer när hon var fyra år, nu, 19 år senare, är hon fortfarande cancerfri.

ANNONS

Mest läst i kategorin

År 2006 kom en fyraårig flicka vars cancerbehandling inte hade hjälpt till Texas Children’s Hospital i Houston, USA. Flickans cancer hade spridits till skelettet och hennes prognos var inte bra, det skriver Nature.

Hon hade den sällsynta barncancerformen neuroblastom, som drabbar nervcellerna.

Fri från sin cancer

På barnsjukhuset i Texas fick flickan en immunbehandling med konstruerade immunceller kallade CAR T-celler och hon är nu, 19 år senare, fortfarande fri från sim cancer.

Sedan flickan behandlades med CAR T-celler har denna immunbehandling haft fantastiskt goda resultat mot vissa former av blodcancer, som leukemi.

Vissa patienter som fått CAR T-celler har varit cancerfria i mer än ett decennium, men flickan, som nu är tvåbarnsmor, är den patient som efter behandlingen varit cancerfri längst.

Flickans framgångsrika behandling beskrivs i Nature Medicine.

ANNONS

Förstör cancerceller

ANNONS

CAR T-celler är konstruerade immunceller som tillverkar ett protein kallat chimär antigenreceptor, CAR. Proteinet fäster vid ett mål som finns på en cancercell och attackerar och förstör därmed cancercellen.

För att framställa CAR T-celler renas patientens egna T-celler och skickas till ett labb där de får en ny gen som kodar för proteinet CAR, det skriver Dagens Nyheter.

Behandling med CAR T-celler är godkänd för vissa typer av lymfom, (cancer i lymfkörteln), och för akut lymfatisk leukemi, (en sorts blodcancer), samt för myelom, (benmärgscancer).

Upp till 40 procent av de patienter som har en dålig prognos kan botas med den här immunbehandlingen, men den fungerar inte på solida tumörer, i alla fall inte än.

Testar mot andra sjukdomar

Forskare kämpar för att få behandlingen att fungera på solida tumörer, bland annat för den elakartade hudcancern malignt melanom, för hjärncancerformerna gliom och glioblastom, samt cancer i äggstockarna och prostatacancer.

CAR T har dessutom även testats för att behandla två autoimmuna sjukdomar, systemisk lupus erythematosus, SLE, och multipel skleros, MS, hittills har forskarna sett bäst resultat mot SLE.

En studie från förra året visar att åtta SLE-patienter som behandlats med CAR T två år efter behandlingen fortfarande var symtomfria.

ANNONS

Tveksamma till omdiskuterad cancermedicin – äldre dör i förtid

Personer som behandlas med en vanlig cancermedicin har visat sig löpa högre risk att dö i förtid. Nu begränsar Danmark användandet av läkemedlet.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS