Fyra sjukhus i Region Stockholm är sedan årsskiftet inte längre aktiebolag utan förvaltningar, förändringen har drivits igenom av det rödgröna regionstyret.
Mest läst i kategorin
Sedan den 1 januari har politikerna i det rödgröna regionstyret, genom en nämnd, tagit mer direkt kontroll över Danderyds sjukhus, Södersjukhuset, S:t Eriks ögonsjukhus och Södertälje sjukhus, det skriver SVT.
Privatiseringens flaggskepp
Det här är enligt välfärdsforskaren Andreas Bergh, docent i nationalekonomi vid Lunds universitet, en av de första stora avbolagiseringarna i Sverige.
“Generellt är trenden bolagisering, så det här kan faktiskt vara i alla fall ett av de mer kända tecknen på att man nu går åt andra hållet. Jag gissar på det”, säger han till SVT.
Han säger vidare att de här sjukhusen har varit lite av flagskepp för privatiseringen och den omorganisation av svensk offentlig sektor som har pågått under flera decennier.
Senaste nytt
Underlätta samarbete mellan sjukhus
Aida Hadžialić (S), finansregionråd i Region Stockholm, säger att man i och med att akutsjukhusen i Stockholm styrts som bolag har byggt in en konstgjord konkurrens mellan dem och att de då inte har fått samarbeta på ett ändamålsenligt sätt.
Enligt regionens rödgröna majoritet ska avbolagiseringen förenkla styrningen, underlätta samarbeten inom regionen samt stärka beredskapen mot kris och krig.
“Under många årtionden i Sverige har vi i princip enbart sett privatiseringar och bolagisering. Att vi nu tar tillbaka rådigheten är tämligen nytt och precis det som behövs”, säger Aida Hadžialić till SVT.
Kritiken har tystnat
Oppositionen befarar dock att förändringen är dåligt förberedd och kostar mer än den smakar.
Stockholms läkarförening gav de rödgröna skarp kritik i början av 2024 och läkaren Johan Styrud varnade för uppsägningar och turbulens.
I slutet av 2024 verkade hans farhågor dock ha försvunnit efter att läkarföreningen garanterats att anställningsvillkoren inte ska förändra och personal inte ska flyttas runt.
Han säger att det här görs för att spara byråkrati men att man inte kommer tjäna in på det på ett år.
Vårdförbundet, som organiserar sjuksköterskor, och Kommunal, som har många undersköterskor som medlemmar, uttrycker inte heller några starka åsikter om förändringen när SVT frågar.
Sjukhuset går på knäna – men uppsagd personal får 32 miljoner
Vårdköerna är långa och patienerna väntar i månader på operation. Men samtidigt går miljoner till uppsagd personal på Karolinska sjukhuset.