News55

Genombrott: Laser spårar demens på rekordtid

demens
Tester med en ny laserteknik upptäcker demens på bara några sekunder. (Foto: Johanna Norin)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 17 okt. 2024Publicerad: 17 okt. 2024

Laser bidrar till att upptäcka demens rekordsnabbt – det tar bara några sekunder. Det beskrivs som revolutionerande av forskare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Normalt tar det upp till två år att diagnosticera demens, men nu visar ett nytt test med laser att olika typer av sjukdomen kan upptäckas rekordtidigt och på bara några sekunder, berättar The Independent.

Den nya tekniken är billigare än den gamla med hjärnskanningar och minnestester och initialt har testerna med laser visat att metoden kan upptäcka Alzheimers sjukdom med en genomsnittlig noggrannhet på mer än 93 procent, enligt forskarna som beskriver lasertekniken som “revolutionerande” på området för demensdiagnoser.

Det är forskare på University Hospital Southampton, UHS, och University of Southampton som leder studien där kroppsvätskor som blod, ryggmärgsvätska och slem analyseras med laser i syfte att upptäcka demens i ett tidigt stadium.

Kan sätta in rätt behandling mot demens direkt

Professor Chris Kipps, konsulterande neurolog vid universitetssjukhuset i Southampton, kallar den nya tekniken “ett genombrott inom medicinsk teknik” och “ett paradigmskifte”, berättar den brittiska tidningen The Independent.

Många får i dag diagnosen demens i ett sent skede vilket gör behandlingsmetoderna mindre effektiva.

Men lasermetoden, som kallas multiexcitation Raman-spektroskopi (MX-Raman), kan åtgärder sättas in snabbt mot demens.

“Vårt integrerade tillvägagångssätt har potential att revolutionera demensdiagnostiken”, säger Sumeet Mahajan, professor i molekylär biofotonik och avbildning vid University of Southampton, enligt The Independent.

ANNONS

Enligt forskarna är den största utmaningen med lasertekniken att skilja mellan närbesläktade demenstyper.

Läs även: Dolda sjukdomar ökar risken för demens News55

Missa inte: Alzheimers och annan demens kan förebyggas News55

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS