Användningen av läkemedelsautomater är lågt i landets kommuner, men Övertorneå kommun har man insett värdet av dessa hjälpmedel.


Mest läst i kategorin
Sune Wasikkaoja får sedan fem år tillbaka får sina läkemedel av en läkemedelsautomat, något han tycker är mycket bra. Han förklarar att om han glömmer ta sin medicin börjar automaten låta, det skriver SVT.
Han bor i Övertorneå kommun, som år 2024 utsågs till ”Årets e-hälsokommun” för sitt arbete med välfärdsteknik
“Med en läkemedelsautomat blir kunderna mer självständiga och behöver inte vara bundna till att vänta på hemtjänstpersonalen”, säger enhetschef Pia Pudas till SVT.
Enligt henne gör automaterna inte att några jobb försvinner för personalen behövs ändå och de flesta av kommunens kunder har ändå någon insats.
Läkemedelsautomaten larmar
“Det som är skillnaden är att man måste inte vara här exakt den tiden som medicinen ska tas, utan man kan komma vid ett senare tillfälle, ta ett annat besök”, inte fokus på medicinen, säger undersköterskan Pernilla Hedebrant till SVT.
Hon visar att en läkemedelsautomat fungerar genom att skärmen lyser upp och talar om att det är dags att ta läkemedlet. Därefter hänvisar automaten att du ska trycka på den gröna knappen.
När du gör det kommer det ut en dospåse och automaten gör ett litet hack i kanten på påsen så att det blir lättare att självständigt kunna ta läkemedlet.
“Tar man då inte medicinen, då går det ett larm till vår larmtelefon, den har ju en röst som säger att det är dags att ta dina läkemedel”, säger hon till SVT.
Erbjuds av hälften av kommunerna
Enligt Socialstyrelsens rapport E-hälsa och välfärdsteknik i kommunerna 2024 erbjuder 51 procent av Sveriges kommuner läkemedelsautomater.
Trots att det är en ökning med nio procent jämfört med 2023, då andelen endast var 42 procent, är själva användningen låg.
De flesta kommuner uppger att deras mål är att öka antalet personer som använder tekniska lösningar inom hälso- och sjukvård, som exempelvis en läkemedelsautomat.

Sveriges äldreboom kräver nya strategier i kommunerna
Kommunerna får det skakigt nu när andelen personer över 85 år i Sverige väntas öka med 50 procent fram till 2033.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.